The theoretical formation of Mise en Abyme and its intertextual applicability in Michael Cunningham's The Hours
Mise en Abyme'in teorik oluşumu ve Michael Cunningham'ın Saatler adlı eserinde metinlerarası ortaya çıkışı
  1. Tez No: 822030
  2. Yazar: EGE İBRAHİM MÜLAYİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TATIANA GOLBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: mise en abyme, metinlerarasılık, özdüşünümsellik, Michael Cunningham, Saatler, mise en abyme, intertextuality, self-reflexivity, Michael Cunningham, The Hours
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı, Michael Cunningham'ın Saatler (1998) adlı romanındaki temaları ve çok katmanlı anlatı yapılarını, mise en abyme edebi teorisi bağlamında kapsamlı bir şekilde incelemek ve eserin, Virginia Woolf'un Bayan Dalloway (1925) romanı ile kurduğu içselleşmiş metinlerarası diyalogunun etkilerini araştırmaktır. Mise en abyme, Saatler'de yer alan özdüşünümselliğin çözümlemesi için bir anlatı aracı olarak kullanılmıştır, bu da mise en abyme'in, ilk teorik yorumlamasından başlayarak çeşitli akademisyenler tarafından incelenmesi ve özdüşünümselliğin rolünün işaret çalışmaları, okur-yanıt teorisi ve postmodern poetikada araştırılmasına kadar uzanan teorik oluşumunun izlenmesini gerektirmiştir. Bu çalışma ayrıca, metinlerarası mise en abyme kavramını Gérard Genette'nin hipermetinsellik çerçevesine yerleştirerek mise en abyme edebi kuramına bir ekleme olarak tanıtır. Çalışma, bu metinlerarası yansıma etkisinin, orijinal eser ile uyarlaması arasında bir gerilim yaratıp beslediğini ve uyarlamanın her bir yansımasının orijinal eser ile bağlantısını güçlendirip, anlatısının ayrılmaz bir parçasını oluşturduğunu öne sürmektedir. Bu sebeple, bu çalışma, romanın bir uyarlama olarak kendi özdüşünümselliğini incelemesini, oluşum ve alımlama süreçlerini, ve romandaki gerçek ile ideal arasındaki kutuplaşmayı analiz etmektedir. Ayrıca, Saatler'in anlatısında karakterlerin orijinal yazarı ve uyarlayan romancıyı yansıttığı önerildiği gibi, mise en abyme sanatsal üretimin döngüsel doğasını ve yaratıcı sürecin ölümsüzlüğünü sağlayan bir kaynak olarak öne sunulmuştur. Son olarak, bu araştırma, sanatın alımlanması aracılığıyla romanın, sanatçının hayal gücü ile onun kamuya açık ifadesi arasındaki dinamikleri ve entelektüel sanat eserlerinin sembolik değeri hakkında hem bireysel hem de toplu tutumları yansıtan karmaşık bir ayna olarak tematize ettiğini göstermeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to provide a comprehensive exploration of the themes and multi-layered narrative structures in Michael Cunningham's The Hours (1998) through the lens of the literary theory of mise en abyme, examining the implications of the novel's internalised intertextual dialogue with Virginia Woolf's Mrs Dalloway (1925). The mise en abyme is utilised as a narrative device for dissecting the self-reflexive instances in The Hours, necessitating a tracing of its theoretical formation from its earliest interpretations to its refinement by various scholars, which culminates in the exploration of the role of self-reflexivity in sign studies, reader-response theory, and postmodern poetics. The current study also introduces an extension to the literary phenomenon of mise en abyme, the concept of intertextual mise en abyme, which is deeply rooted in Gérard Genette's framework of hypertextuality. It is proposed that this intertextual mirroring creates and nurtures a necessary tension between the original work and its adaptation, where each reflection both acknowledges the original and forms an integral part of the adaptation's narrative. Therefore, the study analyses the novel's self-reflexive inspection of its own status as an adaptation, the processes of its creation and reception, and the real versus ideal dichotomy. Furthermore, it presents mise en abyme as a conduit for the cyclical movement of artistic creation and the immortality of the creative process as proposed in the narrative of The Hours, with characters reflecting the original author and adapting novelist. Lastly, the research illustrates the novel's thematization of the dynamics between the artist's imagination and its publicised expression through the reception of art, as a complex mirror, reflecting both individual and collective attitudes towards the symbolic value of intellectual works of art.