Zamanlama becerisi gerektiren sporlarda sporcuların antisakkad parametrelerinin değerlendirilmesi
The assessment of anti saccadic parameters in the sport branches that require timing skill
  1. Tez No: 615234
  2. Yazar: AHMET KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Saccade, antisaccade, timing, interval timing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, zamanlama becerisinin önemli olduğu spor dalları sporcuları ile diğer spor dalları sporcuları ve hiç spor yapmayan kişilerin antisakkad göz hareketlerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışma grubunu yaşları 18-25 arasında değişen 48 gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Sporcular için en az 3 yıl ilgili spor dalını yapmış ya da yapıyor olma şartı aranmıştır. Zamanlama becerisi sporları grubu olarak 10 tenis sporcusu ve 10 masa tenisi sporcusu olmak üzere toplam 20 gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Zamanlama becerisi gerektirmeyen spor dalları grubunu 9 kros sporcusu ve 9 yüzme sporcusu olmak üzere 18 gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Spor yapmayan kişiler grubunu 10 kişi oluşturmuştur. Katılımcıların göz hareketleri ölçümleri Erciyes Üniversitesi BESYO laboratuvarında ölçüldü. Ölçümler biopac mp30 cihazı ile kayıt edilmiştir. Latans, sakkad süresi ve ortalama hız verileri BSL lessons 3.7.3 programı ile elde edilmiştir. Elde edilen verilerin ortalaması SPSS 20.0 paket programına işlenerek analiz edilmiştir. Normallik durumunun belirlenmesi için normal dağılım eğrilerine, çarpıklık-basıklık katsayılarına ve Kolmogorov-Smirnov testi sonuçlarına bakılmıştır. İlişkisel analizlerin yapılması için; ANOVA scheffe testi, bağımsız gruplar t-testi uygulanmıştır. Analizler sonucunda, katılımcıların zamanlama becerisi gerektiren spor dalları grubu, zamanlama becerisi gerektirmeyen spor dalları grubu ve spor yapmayan grupların antisakkad latans, sakkad süresi ve ortalama hız değerleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Analiz sonuçlarına göre, tüm grupların karşılaştırıldığında latans, sakkad süresi ve ortalama hız değerleri arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Katılımcıların cinsiyete göre antisakkad latans, sakkad süresi ve ortalama hız verilerinde anlamlı fark bulunamamıştır. Katılımcıların antisakkad hata değerleri yüzdelik olarak hesaplanmıştır. Anahtar Kelimler: Sakkad, antisakkad, zamanlama, aralık zamanlaması
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare anti saccadic eye movements of sporters in the branches in which timing skill is important, of sporters in the other branches and of those who don't sport at all. The participants of the study was composed of 48 volunteers aged between 18-25 years. Sporters were required to have done or have been doing the related sport for at least three years. For the timing skill sports group 20 sporters - 10 tennis players and 10 table tennis players- volunteered. For the other sports group 18 sporters – nine cross-country runners and nine swimmers- volunteered. Non-sports group was composed of 10 volunteers. Eye movements of the volunteers were recorded by biopac mp30 system in Erciyes University, School of Physical Education and Sports laboratory. The data of latency, saccad duration and average speed were collected by BSL Lessons 3.7.3 program. To examine the means, the data was analyzed on SPSS 20.0. Normality plots, skewness and kurtosis values and Kolmogorov-Smirnov results were assessed for the normality assumptions. One-way analysis of variance test (ANOVA), scheffe test and t-test for independent groups were run for correlational analysis. The results of the analysis showed that there weren't significant differences in latency, saccad duration and average speed, among the three groups i.e. timing skill sports group, other sports group and non-sports group. Likely, there weren't significant differences among the tennis players, table tennis players, cross-country runners, swimmers, timing skill sports group and the non-sports group in all the three parameters. No significant differences were observed between male and female participants in the three parameters. Anti-saccadic error values were calculated as percentages.