Erişkin akut miyeloid lösemide akım sitometrik minimal rezidüel hastalık takibi
Follow of mi̇ni̇mal resi̇dual di̇sease at adult acute myeloi̇d leukemi̇a by flow cytometry
  1. Tez No: 615251
  2. Yazar: FATİH SERDAR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Moleküler Tıp, Onkoloji, Hematology, Molecular Medicine, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: AML, CD123, Minimal Rezidüel Hastalık, Lösemik Kök Hücre, AML, CD123, Minimal Residual Disease, Leukemic Stem Cell
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Akut miyeloid lösemi, genel olarak yaşlı bireylerde görülen malign bir hastalıktır. AML; hızlı başlar, hızlı ilerler ve hematopoetik sistemi blastik hücreler istila ederler. Tedavi sağlanmazsa, ölüme neden olabilecek bir karaktere sahiptir. Minimal rezidüel hastalık; antitümöral tedavilerden kaçan, vücutta varlığını sürdüren ancak morfolojik olarak tespit edilemeyen ve ileriki dönemde relapsa neden olabilecek potansiyeli olan malign hücrelerin varlığı olarak tanımlanır. AML'de fazla sayıda hücre soyu hastalıkla ilişkili olduğu için MRH takibi son derece zor ve karmaşıktır. Yapılan bu çalışmada AML hastalarında CD123,CD117,CD34,CD38 ve CD45 gibi yüzey belirteçlerinin hastalık dönemleri içerisinde nasıl değişimler gösterdikleri araştırıldı. Çalışmamız iki ana grup (MRH görülen hasta grubu ve MRH görülmeyen hasta grubu) üzerinden değerlendirildi. Bu değerlendirme için 7'li gruplar oluşturuldu ve bu gruplardan elde edilen veriler değerlendirildi. Minimal rezidüel hastalık görülen hasta grubunda remisyon dönemine ulaşan hastalarda lösemik kök hücre (CD34+/CD38-) potansiyeli antitümöral tedavinin bir sonucu olarak tamamen azalması beklenirken, lösemik kök hücre (CD34+/CD38-) potansiyelinin anlamsız artış ve azalışlar sergilediği gözlemlenmiştir (p>0,05). Aynı şekilde MRH dönemindeki hastalarda da lösemik kök hücre (CD34+/CD38-) potansiyelinin anlamsız artış ve azalışlar sergilediği gözlemlenmiştir (p>0,05). Minimal rezidüel hastalık görülmeyen hasta grubunda ise remisyon dönemine doğru lösemik kök hücreler (CD34+/CD38-) potansiyelinin anlamlı ve kararlı bir azalış sergilediği gözlemlenmiştir (0.050,05). Bunların sonucunda MRH'nın tespiti için CD45 bağımlı CD123 belirtecinin MRH'nın takibi için fikir ifade edebileceği düşünülebilir. Buna ek olarak AML'nin başlatılması ve bitişi lösemik kök hücre kontrolünde gerçekleşiyor olsa dahi, MRH sürecinin öncül hücrelerin (CD123) kontrolüne seyrettiği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Acute myelogenous leukemia (AML) is a malignant disease commonly seen in elderly individuals. AML starts fast, rapid advances, and blastic cells invade the hematopoietic system. If treatment can not be provided, it has a character that can cause death. Minimal residual disease (MRD); is defined as the presence of malignant cells that escape from antitumoral therapies, have the potential to induce their presence in the body but are not morphologically detectable and may lead to relapse in the future. MRD tracking is extremely difficult and complex because of number of cell lines in AML are associated with disease. In this study, we investigated how surface markers such as CD123, CD117, CD34, CD38 and CD45 in AML patients show changes during disease episodes. Our study was based on two main groups (the patient group with MRD and the patient group without MRD). For this evaluation, 7 subjects were used in each group and the data obtained from these groups were evaluated. It has been observed in a group of patients with minimal residual disease, patients reaching the remission period were expected to the leukemic stem cell (CD34 + / CD38-) potential completely decrease as a result of antitumoral therapy, the leukemic stem cell (CD34 + / CD38-) potential exhibits meaningless increases and decreases (p>0,05). Likewise, it was observed that the leukemic stem cell (CD34 + / CD38-) potential exhibited nonsignificant increases and decreases in MRH-stage patients (p> 0.05). It was observed that in a group of patients without minimal residual disease, in the remission period the leukemic stem cell (CD34 + / CD38-) potential significantly and steady decrease (0.05 0.05), CD123 exhibit meaningless changes when they are leukemic stem cell (CD34+/CD38-CD123+) dependent (p> 0.05). As a result, it can be considered that the CD45-dependent CD123 marker for detection of MRD may be an idea for the follow-up of MRD. In addition, even if the initiation and termination of AML is under control of leukemic stem cells, it can be considered that the MRD process is controlled by precursor cells (CD123).