Erişkinlerde akut Myeloid Lösemide erken dönemde mortaliteyi etkileyen faktörler
Factors affecting early mortality in acute Myeloid Leukemia in adults
- Tez No: 937590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERMAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut Myeloid Lösemi, Erken Mortalite, CRP, MCV, LDH, Acute Myeloid Leukemia, Early Mortality, CRP, MCV, LDH
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, Akut Myeloid Lösemi (AML) tanısı alan erişkin hastalarda ilk 30 ve 60 gün içinde meydana gelen tüm nedenli ölümlerin (“erken mortalite”) sıklığını ve tanı anında saptanabilen klinik-laboratuvar değişkenlerin bağımsız prognostik değerini, tek merkezli retrospektif gerçek-yaşam verileriyle ortaya koymayı amaçladı. Ağustos 2017–Ağustos 2024 arasında Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde takip edilen ≥ 18 yaş 97 AML olgusu değerlendirildi; beş hastada eksik temel veri nedeniyle analizler 92 hasta üzerinden yürütüldü. Demografik özellikler, başvuru-tanı-tedavi aralıkları, tanı anındaki klinik bulgular (ateş, aktif enfeksiyon, kanama, dissemine intravasküler koagülopati) ile laboratuvar parametreleri [C-reaktif protein (CRP), protrombin zamanı (PT, saniye), laktat dehidrogenaz (LDH), ortalama eritrosit hacmi (MCV) vb.] kaydedildi. Erken mortalite, tedavinin başlangıcından itibaren 30 ve 60 gün içinde gerçekleşen tüm nedenli ölümler olarak tanımlandı. Bağımsız risk faktörleri, tüm kohortta ve tedavi yoğunluğuna göre ayrılmış alt gruplarda çok değişkenli Cox regresyon ile belirlendi; modellerin ayırt ediciliği ROC analiziyle (eğri altında kalan alan, AUC) değerlendirildi. Kohortun ortalama yaşı 63,4 ± 16,1 yıl, medyan yaşı 65 (IQR 54-74) yıl olup hastaların % 52,6'sı erkekti. Otuzuncu günde 21/92 hasta (% 22,8), altmışıncı günde 28/92 hasta (% 30,4) yaşamını yitirdi. Tüm popülasyonda 30 günlük mortaliteyi yalnızca PT uzaması (her 1 saniyelik artışta HR 1,13; %95 GA 1,02-1,27; p = 0,025; AUC 0,62) bağımsız olarak öngördü. 60 günlük mortalitede klinik kanama bulgusu (HR 4,51; %95 GA 1,64-12,36; p = 0,003) ve CRP düzeyi (her 1 mg/L artışta HR 1,01; %95 GA 1,00-1,01; p = 0,002) bağımsız prediktörlerdi; iki değişkenli modelin AUC'si 0,80, duyarlılık-özgüllük 0,80-0,75 idi. Yoğun kemoterapi alan hastalarda 30 günlük mortalite tanıda kanama (HR 6,50; p = 0,023) ve LDH ≥ 669 IU/L ile ilişkilendirildi; 60 günlük mortalitede kanama riski sürerken (HR 5,06; p = 0,012) MCV'deki her 1 fL artış koruyucu etki gösterdi (HR 0,92; p = 0,034); model AUC'si 0,81 idi. Hipometilizan ajan ± venetoklaks tedavisi alan grubun 60 günlük mortalitesini tek başına PT uzaması öngördü (HR 1,13; p = 0,021; AUC 0,72); ateş yüksekliği 30 gün modelinde anlam sınırında kaldı (p = 0,082). Merkezimizde AML'de erken mortalite yüksektir (30 gün % 22,8; 60 gün % 30,4). Tanı anında kolayca ölçülebilen PT uzaması, CRP yüksekliği ve klinik kanama varlığı tüm kohortta güçlü risk göstergeleridir; LDH ve MCV özellikle yoğun kemoterapi alan hastalarda ek prognostik değer taşır. Bu parametrelerle oluşturulan modeller (AUC 0,62-0,81), yüksek riskli hastaları hızla tanımlayarak kanama kontrolü, enfeksiyon profilaksisi ve tedavi yoğunluğunu bireyselleştirme gibi erken müdahalelere rehberlik edebilir ve AML'de erken mortaliteyi azaltmaya katkı sağlayabilir
Özet (Çeviri)
This single-centre retrospective study aimed to quantify 30- and 60-day all-cause (“early”) mortality in adult patients diagnosed with acute myeloid leukaemia (AML) and to identify independent clinical and laboratory predictors available at diagnosis. We reviewed the records of 97 consecutive AML cases (≥ 18 years) treated at Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital between August 2017 and August 2024; five cases with missing key data were excluded, leaving 92 patients for analysis. Baseline variables included demographics, time intervals from presentation to diagnosis and treatment, clinical findings at diagnosis (fever, active infection, overt bleeding, disseminated intravascular coagulation) and laboratory parameters [C-reactive protein (CRP), prothrombin time (PT, seconds), lactate dehydrogenase (LDH), mean corpuscular volume (MCV), etc.]. Early mortality was defined as any death within 30 or 60 days of treatment initiation. Independent risk factors were identified with multivariable Cox regression in the whole cohort and in treatment-intensity subgroups. Discriminative performance was assessed by receiver-operating-characteristic (ROC) analysis (area under the curve, AUC). The mean age was 63.4 ± 16.1 years (median 65, IQR 54–74); 52.6 % were male. Mortality occurred in 21/92 patients (22.8 %) by day 30 and in 28/92 (30.4 %) by day 60. Whole cohort: 30-day mortality was independently predicted only by prolonged PT (hazard ratio [HR] 1.13 per 1-s increase; 95 % CI 1.02–1.27; p = 0.025; AUC 0.62). 60-day mortality was independently associated with overt bleeding (HR 4.51; 95 % CI 1.64–12.36; p = 0.003) and CRP (HR 1.01 per 1 mg/L; 95 % CI 1.00–1.01; p = 0.002); the two-variable model yielded AUC 0.80 with sensitivity/specificity 0.80/0.75. Intensive chemotherapy subgroup: 30-day mortality correlated with bleeding (HR 6.50; p = 0.023) and LDH ≥ 669 IU/L. 60-day mortality remained linked to bleeding (HR 5.06; p = 0.012), whereas each 1-fL increase in MCV was protective (HR 0.92; p = 0.034); model AUC 0.81. Non-intensive chemotherapy subgroup: 60-day mortality was predicted solely by PT prolongation (HR 1.13; p = 0.021; AUC 0.72); fever approached significance in the 30-day model (p = 0.082). Early mortality in our AML cohort is high (22.8 % at 30 days; 30.4 % at 60 days). Easily obtainable admission variables—prolonged PT, elevated CRP and clinical bleeding—are strong predictors in the entire cohort, while LDH and MCV add prognostic value among intensively treated patients. Risk models derived from these parameters (AUC 0.62–0.81) may facilitate rapid identification of high-risk patients and support timely interventions such as aggressive bleeding control, infection prophylaxis and personalised treatment intensity, ultimately aiming to reduce early mortality in AML.