Stres üriner inkontinans olgularının değerlendirilmesinde transperineal ultrasonografinin rolü
Transperineal ultrasonography for evaluation of stress urinary incontinence
- Tez No: 615274
- Danışmanlar: UZMAN AYŞE DENİZ ERTÜRK COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Stres ürinerinkontinans, transperineal ultrasonografi, üretralmobilite, üretra rotasyon açıları, mesane boynu yer değişimi, stress urinary incontinence, transperineal ultrasonography, urethral mobility, urethral rotation angles, bladder neck descent
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Transperineal ultrasonografi ile ölçülen simfizis pubisüretra arası açı (alfa), posteriorüretrovezikal açı(beta) ve mesane boynunun yerinin valsalva ile yer değişimi ölçümlerinin stres inkontinansı olan ve olmayan olgulardaki farklarınıortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine 30.05.2019 ve 30.07.2019 tarihleri arasında ayaktan başvuran hastalarda gerçekleştirilmiştir. Anamnez ve stres testi ile stres inkontinansısaptanan (n=50) ve saptanmayan (n=50) hastalar çalışmaya dahil edildi. Aşırı aktif mesanesi olan, genitalprolapsusuolan, ek hastalığı olan kadınlar çalışmaya dahil edilmedi. Jinekolojik muayene sonrasında hastalara mesane doluluğu 150-200 cc iken interlabial alandan transperineal yöntemle simfizis pubis üretra arası açı (alfa), posteriorüretrovezikal açı (beta) ve mesane boynunun simfizise olan mesafesi istirahat ve valsalva ile ölçülerek farkları hesaplandı. Q tip test açısı ölçüldü. İki işlemin VAS skorları kaydedildi. Bulgular: Stres inkontinansı olan ve olmayan olgular arasında demografik özellikler (yaş, parite, vücut kitle indeksi, zor doğum,makrozomik doğum ve menopoz durumu) kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05).Stres inkontinansı olan ve olmayan olguların istirahat anındaki alfa ve beta açıları benzer bulunmuştur (p>0,05). Ancak, stres inkontinası olan grupta valsalva manevrası sonrası hem alfa hem de beta açıları istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0,000). Stres inkontinanslı olguların R alfa (alfa valsalva- alfa istirahat açısı), R beta açısı (beta valsalva- beta istirahat açısı), ve mesane boynunun valsalva ile yer değişimi değerleri, stres inkontinansı olmayanlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0,000).SÜİ tanısında alfa, beta, rotasyon açılarının (R alfa ve R beta) regresyon analizi ile incelemesinde; SÜİ lehine en belirleyici parametrenin R-alfa olduğu görülmüştür. Tüm vakalarda Q tip test açısı ile R alfa (r=0,89, p=0,000) ve R beta açısı (r=0,773, p=0,000) değerleri arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Her iki işlemin VAS skorları kıyaslandığında transperineal ultrasonografi Q tip teste göre daha az ağrılı olarak bildirilmiştir (p=0.000) [sırasıyla2,06±0,95; 4,20±1,14]. Sonuç: Stres inkontinansı olanlarda valsalva manevrası sırasında alfa ve beta açıları, mesane boynununyer değişimi ve R alfa, R beta değerleri anlamlı olarak artmaktadır. Stres inkontinansın değerlendirilmesinde transperineal ultrasonografi maliyetsiz, non-invaziv ve kolay uygulanabilirliği ile klinik pratikte kullanılabilecek bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the urethral rotation angle (alpha, beta)and bladder neck descent with the valsalva maneuver using transperineal ultrasonography in continent women and women with stress urinary incontinence. Materials and methods: The prospective observational study was conducted on patients examined at the outpatient clinics of Haydarpaşa Numune Education and Research Hospital between 30.05.2019 and 30.07.2019. Continent women (n=50) and women with stress urinary incontinence (n=50) according to history and stress test were enrolled. Women with overactive bladder, pelvic organ prolapse and other diseases were not included in the study. The angle between the long axis of symphysis pubis and proximal urethra (alpha), posterior uretovesical angle (beta) and bladder neck descent were measured during rest and valsalva maneuver using transperineal approach from the interlabial area with a comfortably full bladder (150-200 cc) after routine gynecological examination. Q tip test was performed. The patients were asked to score their pain with the two tests using Visual Analogue Scale (VAS). Results: Comparison of the demographical data(age, parity,body mass index, obstructed labor, delivery of a macrosomic infant, menopausal status) of continent women and women with sress urinary incontinence did not reveal a significant difference. The two groups had similar alpha and beta angle measurements during rest. However; with the valsalva maneuver both the alpha and beta angles were significantly higher in women with stress urinary incontinence. The difference between valsalva and rest measurements of alpha and beta angles (Ralpha,Rbeta) and bladder neck descent were also significantly higher in women with stress urinary incontinence (p=0,000). The regression analysis of alpha, beta and urethra rotation angles for the diagnosis of SUI; R alpha is the most predictive parameter. Q tip test angle measurement was significantly and positively correlated with R alpha (r=0,89, p=0,000)and R beta (r=0,773, p=0,000). Reported VAS scores were lower for transperineal ultrasonography compared to Q-tip test(p=0,000) [2,06±0,95; 4,20±1,14]. Conclusion: Alpha and beta angles during valsalva maneuver, bladder neck descent,R alpha and R beta values are greater in women with stress urinary incontinence. Transperineal ultrasonography is a practical non invasive method to evaluate stress urinary incontinence.