Transobturator tape (TOT) operasyonu sonrası meş lokalizasyonunun transperineal ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve operasyon başarısı üzeirne olan etkisinin araştırılması
- Tez No: 710529
- Danışmanlar: DOÇ. FİSUN VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: stres üriner inkontinans, sling, transperineal ultrason, suburethral sling, urinary stress incontinence, ultrasound
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada TOT operasyonu uygulanmış hastaların postoperatif takiplerinde sling pozisyonunun transperineal ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve hastaların operasyon sonrası semptomları ve operasyondan memnuniyetleri ile sling pozisyonu arasındaki ilişkinin araştırılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2014 – Aralık 2020 tarihleri arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde stres üriner inkontinans tanısıyla Transobtrator Tape (TOT) operasyonu uygulanmış 86 hasta çalışmaya alındı. Hastaların preoperatif anamnezlerinde kaydedilen yaş, boy, kilo, gravida, parite, abortus sayısı, küretaj sayısı, doğum şekli (vaginal doğum, sezaryen), koital inkontinans varlığı, koitus korkusu varlığı, disparoni varlığı, nokturi varlığı, kasık ağrısı varlığı bilgileri, Q-tip test sonuçları ve I-QOL, UDI-6, IIQ-7, AAM-V8 skorları dosyalarından temin edildi. Postoperatif kontrol muayenelerinde I-QOL, UDI-6, IIQ-7 ve AAM-V8 anket formlarını yeniden doldurmaları istendi. Operasyondan memnuniyetlerini değerlendirmek için 3 maddeli likert skalası kullanıldı. Koital inkontinans varlığı, koitus korkusu varlığı, disparoni varlığı, nokturi varlığı ve kasık ağrısı varlığı yeniden sorgulandı. Q-tip testi tekrarlandı. Üretraya rölatif sling yerleşimi, sling-simfizis pubis mesafesi, sling-üretra mesafesi transperineal ultrasonografi ile değerlendirilip kaydedildi. Bulgular: Olguların ortalama takip süresinin 48,35±22,75 ay olarak saptandığı bu çalışmada, TOT cerrahisinin SUI tedavisinde objektif başarı oranı %91.9, subjektif başarı oranı % 74.4 bulunmuştur. Q-tip test açısında operasyon sonrası izlenen ortalama 43,78±14,31 birimlik düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,001; p0,05). Operasyon sonrası inkontinans gözlenen olgularda meşin üretraya göre lokasyonunun distal olma oranı yüksek saptanmıştır (p=0,044; p0,05). Sonuç: TOT cerrahisi orta dönem sonuçlarının araştırıldığı bu çalışmada cerrahi başarısı ve hasta memnuniyeti oldukça iyidir. Çalışmamız, transperineal ultrasonografi ile tespit edilen meş pozisyonunun ve meş simfizis mesafesi ölçümlerinin postoperatif fonksiyonel sonuçlar hakkında bilgi verebileceğini düşündürmektedir. Bu konuda hasta seçim kriterlerinin ve ölçüm metodlarının standardize edildiği ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the sling position with transperineal ultrasonography in the postoperative follow-up of patients who had undergone TOT operation, and to investigate the relationship between the sling position and the post-operative symptoms of the patients and their satisfaction with the operation. Materials and Methods: 86 patients who underwent Transobtrator Tape (TOT) operation with the diagnosis of stress urinary incontinence in Haydarpasa Numune Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic between January 2014 and December 2020 were included in the study. Age, height, weight, gravida, parity, number of abortions, number of curettage, type of delivery (vaginal delivery, cesarean section), presence of coital incontinence, presence of coitus fear, presence of dyspareunia, presence of nocturia, presence of inguinal pain information recorded in the preoperative anamnesis of the patients, Q-tip test results and I-QOL, UDI-6, IIQ-7, AAM-V8 scores were obtained. They were asked to re-fill the I-QOL, UDI-6, IIQ-7 and AAM-V8 questionnaires at the postoperative control examinations. A 3-item Likert scale was used to evaluate their satisfaction with the operation. The presence of coital incontinence, the presence of fear of coitus, the presence of dyspareunia, the presence of nocturia and the presence of inguinal pain were questioned again. The Q-tip test was repeated. Relative sling placement in the urethra, sling-symphysis pubis distance, sling-urethra distance were evaluated and recorded by transperineal ultrasonography. Results: The objective success rate of TOT surgery in the treatment of SUI was 91.9%, and the subjective success rate was 74.4%. The mean follow-up period of the patients was 48.35±22.75 months. The mean postoperative decrease of Q-tip angle was 43.78±14.31 units and was found to be statistically significant (p=0.001; p0.05). In cases with postoperative incontinence, the rate of placement of the sling in the distal urethra was found to be high (p=0.044; p0.05). Conclusion: Our study suggests that mesh position and mesh-symphysis distance measurements determined by transperineal ultrasonography can provide information about postoperative functional results. There is a need for further studies in which patient selection criteria and measurement methods are standardized.