Primer glomerülonefritlerde proteinürinin progresyona etkisi
Proteinuria effect on prognosis of primary glomerulonephritis
  1. Tez No: 615278
  2. Yazar: ERCAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDİ METİN SARIKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Glomerulonefrit, Proteinüri, Böbrek biyopsisi, Glomeruler filtrasyon hızı, Glomerulonephritis, Proteinuria, Renal biopsy, Glomerular filtration rate
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Az gelişmiş ülkelerde son dönem böbrek yetmezliğinin en sık nedenlerinden biri glomerülonefritlerdir. Yapılan böbrek biyopsileri retrospektif olarak incelenerek , en sık klinik sendromları tanımlamak, böbrek hastalıklarının yıllık yüzdesini değerlendirmek ve değişik böbrek hastalıklarının oranını belirlemek amaçlandı. Glomerüler filtrasyon hızı ve proteinüri gibi parametrelerinin tedaviye yanıt ve prognozla ilişkisini incelenmesi ile glomerülonefrit tanısı konulan hastalarımızın tedaviye yanıt oranlarının literatürle kıyaslanması amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma S.B.Ü. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği'nde 2010-2014 yılları arasında yapılan böbrek biyopsileri geriye dönük olarak incelenerek, gerek bilgisayar gerekse dosya kayıtlı verileri toplanan hastalara yapılmıştır. Dosya taramaları neticesinde uygun görülen 18 yaş üstü 208 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalarda proteinüri progresyonunu etkileyen parametrelerin değerlendirilmeye çalışıldı. Elde edilen veriler uygun istatistik yöntem ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 208 hastadan 82'si erkek ve 126'sı kadındı. Hastaların 54'ü (%26) MGN, 46'sı (%22.1) FSGS, 45'i (%21.6) MPGN, 38'i (%18.3) MDH, 25'i (%12) ise IgA nefropatisi idi. Çalışmamızın sonuçları akut glomerülonefritlerde ilk 6 ayda tedaviye verilen cevaplarda, kısmi cevaplarda ve cevapsızlık durumlarında en önemli faktörün proteinüri miktarı oluğunu göstermektedir. Proteinüri nefrotik düzeyde olduğunda tedaviye cevapsızlık olduğu, kreatinin yükselmesi ve GFR kaybının da çok hızlı olduğu gözlendi. Aksine proteinürisi nefrotik düzeylerin altında olanlarda tedavi cevabı olmasa bile progresyon anlamlı düzeyde düşük olduğu gözlendi. Parsiyel remisyon grubunda, proteinüri düzeyleri nefrotik sınıra kadar düşen olgularda anlamlı şekilde GFR kayıbı hızının yavaşladığı gözlendi. Genellikle MPGN tip-1, IgA nefropatisi ve FSGS gibi nefritik düzeyde proteinüri ile giden glomerüler hastalıkların progresyonu düşük proteinüri nedeniyle yavaş olması, proteinüri miktarı ile progresyon ilişkisini göstermektedir. Sonuç: Glomeruler hastalıklarda proteinüri miktarı başlangıç ve sonuçta yüksek ise zamanla kreatinin yüksekliği ve GFR düşüşü arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yüksek proteinüri ile giden glomerüler hastalıkların tedavi ile en azından nefritik sınıra getirilmeleri yani parsiyel remisyona sokulmaları GFR'nin korunması veya yavaş seyirli bir düşüş göstermesi açısından anlamlı ve olumlu görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Glomerulonephritis is one of the most common causes of end-stage renal disease in underdeveloped countries. The aim of this study was to determine the most common clinical syndromes, to evaluate the annual percentage of renal diseases and to determine the rate of different renal diseases. And also this study was to investigate the relationship of glomerular filtration rate and proteinuria with treatment response and prognosis and to compare the response rates of patients with glomerulonephritis to the literature. Method: This study was performed retrospectively in the Nephrology Clinic of Antalya Training and Research Hospital between 2010 and 2014. 208 patients over the age of 18 who were found suitable as a result of file scans were included in the study. The parameters affecting the progression of proteinuria were evaluated in the patients included in the study. Data obtained was analyzed with approriate statistical method. Findings: Of 208 patients included in the study, 82 were male and 126 were female. Fifty-four patients (26%) were MGN, 46 (22.1%) were FSGS, 45 (21.6%) were MPGN, 38 (18.3%) were MDH, 25 (12%) were IgA nephropathy. The results of our study show that proteinuria is the most important factor in acute glomerulonephritis in response to treatment, partial response and non-response in the first 6 months. When proteinuria was at nephrotic level, it was observed that there was no response to treatment and creatinine elevation and GFR loss were also very rapid. In contrast, progression was significantly lower in patients with proteinuria below nephrotic levels, even if there was no treatment response. In the partial remission group, it was observed that the rate of GFR loss slowed down significantly in subjects whose proteinuria levels decreased to the nephrotic limit. Generally, the progression of glomerular diseases associated with nephritic proteinuria such as MPGN type-1, IgA nephropathy and FSGS is slow due to low proteinuria, indicating the relationship between the amount of proteinuria and progression. Results: If the amount of proteinuria in glomerular diseases is high at the beginning and result, a statistically significant relationship was found between creatinine elevation and GFR decrease over time. At least nephritic limitation of glomerular diseases leading to high proteinuria seems to be significant and positive for GFR protection or slow decline.