Fetal sıçanların beyin gelişimive nestin ekspresyonu arasındaki değişimin incelenmesi
Investigation of the exchange of nestin's expression in brain development of embryological rats
- Tez No: 615373
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRKAN YAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Nestin, Wistar Albino Sıçan, Embriyo, Beyin Gelişimi, İmmünohistokimya, Nestin, Wistar Albino Rat, Embrio, Brain development, immunohistochemistry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Nestin, santral sinir sistemi gelişiminde rolü olan, nöral kök hücrelerde bulunan; çeşitli kanser tiplerinde kötü prognozla ilişkisi olduğu ile ilgili çeşitli çalışmalar bulunan ve tümör dokusundaki damarlanmada (anjiogenez) rol alan Tip VI intermediate flament proteindir. Çalışmamızda Wistar albino cinsi sıçanların emriyonik beyin gelişimi aşamalarında nestin ekspresyonunun gösterdiği değişimin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Erciyes Üniversitesi Deneysel ve Klinik Arastırma Merkezinde üretilmiş, erişkin (9 haftalık) 12 adet dişi ve 4 adet erkek Wistar albino sıçanlar kullanıldı. Gebe sıçanlar her grupta 2 adet olacak şekilde belirlendi. Bu gebe sıçanlardan alınan embriyolar gelişimin 11., 13., 15., 17., 19., ve 21. günlerinde 9'ar adet olacak şekilde gruplandırıldı. Deney protokolü tamamlandıktan sonra sıçanlar sakrifiye edildi. Beyin dokuları hassas bir şekilde çıkarılıp rutin histolojik yöntemlerle takip edildi. İmmünohistokimya boyama yöntemi ile boyanan kesitler ışık mikroekobu altında incelendi. Gruplar boyama yoğunluğuna göre değerlendirildiğinde, 11 günlük embriyoların bulunduğu grup en yoğun nestin ekspresyonu gösteren gruptu. 13 günlük ve 15 günlük embriyolar incelendiğinde anlamlı bir değişiklik olmadığı gözlendi. 17 günlük, 19 günlük ve 21 günlük embriyolarda ise 11 günlük embriyolara göre nestin ekspresyonunda anlamlı derecede azalma olduğu görüldü. Sonuç olarak bu çalışmada, gelişimin 11. gününden başlayarak doğuma kadar olan sürede, gelişim evresi ilerledikçe nestin ekspresyonunda azalma olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Nestin is a Generation VI type VI intermediate filament protector, which plays a role in the development of the central nervous system, is found in neural stem cells, has several studies showing that it is associated with a poor prognosis in various types of cancer and is involved in vascularization (angiogenesis) in tumor tissue. The aim fo this study was to determine the changes in the expression of nestin in embryonic brain development stages of Wistar albino rats. 12 female and 4 male Wistar albino rats (9 weeks old) were mated in Erciyes University Experimental and Clinical Research Center. Female rats were grouped as 2 in each group. Embryos formed in these female rats were grouped on 11th, 13th, 15th, 17th, 19th and 21th days. After the experimental protocol was conpleted, rats were sacrificed. Brain tissues were removed with precision and followed by routine histological methods. Immunohistochemistry staining was performed under light microscope. When the groups were evaluated according to staining intensity, the group with 11-day-old embryos was the group with the most intense nestin expression. Albino rats aged 13 days and 15 days were mated. Female rats were grouped as 2 in each group. In 17-day, 19-day and 21-day embryos there was a singnificant decrease in nestin expression compared to 11-day embryos. As a result, in this study, it was determined that nestin expression decreased as the developmental stage progressed from the 11th day of development until the delivery.