Hafif kognitif etkilenme ve alzheimer hastalığında beyin manyetik rezonans görüntülemesi bulguları ve damarsal risk faktörleri ile ilişkisi
The relationship between brain magnetic resonance imaging features / vascular risk factors and clinical findings in mild cognitive dysfunction and alzheimer's disease patients
  1. Tez No: 615374
  2. Yazar: TUĞBERK ANDAÇ TOPKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, hafif bilişsel bozukluk, volümetrik MRG, biyobelirteç, Alzheimer's disease, mild cognitive impairment, MRI volumetry, biomarker
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Giriş: Alzheimer hastalığı en sık görülen demans nedeni ve yaşlanan nüfusla sıklığı ve toplum üzerindeki yükü giderek artan bir halk sağlığı sorunudur. Hastalığa yol açan patofizyolojik süreç klinik bulgular ortaya çıkmadan yıllarca önce başlamaktadır. Hastalığın preklinik döneminden başlayarak saptanabilen, kolay uygulanabilir ve geçerliliği kanıtlanmış biyobelirteçlerin ortaya konması için çalışmalar sürmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Ocak 2016 Mayıs 2019 arasında değerlendirilmiş 18 bilişsel olarak normal kontrol (NK), 19 hafif bilişsel bozukluk (HBB) ve 37 Alzheimer hastalığı (AH) teşhisli olgunun yapısal beyin MRG'si retrospektif olarak değerlendirilmiş, görsel değerlendirme ölçekleri uygulanmış, yazılım vasıtasıyla kortikal ve subkortikal yapıların tam-otomatize segmentasyonu ve hacimsel ölçümleri niceliksel olarak yapılmış, damarsal risk faktörlerinin varlığı değerlendirilmiş ve bu değişkenlerin klinik demans şiddeti parametreleriyle ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada NK, HBB ve AH grupları arasında damarsal risk faktörlerinin varlığı açısından anlamlı farklılık görülmemiştir. Görsel değerlendirme ölçeklerinden medial temporal atrofi, global atrofi ve posterior atrofi 108 skoru tanı grupları arasında anlamlı şekilde farklılık göstermiştir. Fazekas skorlaması ise AH'nin radyolojik değerlendirmesinde faydasız bulunmuştur. Volümetrik ölçümlerde; hipokampüs, nükleus akumbens, amigdala ve lateral ventrikül hacmi, normal olgularla HBB ve AH hastalarını etkin şekilde ayırabilmiş ancak HBB ile AH hastalarını ayırmakta yetersiz kalmıştır. Volümetrik ölçümlerin MMSE ile negatif korelasyon gösterdiği ancak NK olguları dışarıda bırakıldığında bu korelasyonun ortadan kalktığı görüldü. Sonuç: Tam-otomatize segmentasyon yazılımları ile volümetrik ölçümler AH tipi demansın radyolojik değerlendirmesinde, özellikle HBB ve AH hastalarının bilişsel olarak normal olgulardan ayrımında etkilidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Alzheimer's disease (AD) is the leading cause of dementia with increasing frequency and burden as the population is aging worldwide. The pathophysiological process begins many years before the disease becomes symptomatic. There are currently various efforts to validate biomarkers that could detect changes at the preclinical phase. Method: A total of 74 patients were included in this study retrospectively who were examined between January 2016 and May 2019. Thirty seven patients were found to have AD, 19 amnestic mild cognitive impairment (aMCI) and 18 had normal aging (NA). For each patient's magnetic resonance imaging (MRI); visual rating scales were applied, fully automated segmentation and volumetric measurements of cortical and subcortical structures were performed quantitatively by means of a software. Vascular risk profiles of the patients were documented. The relationship between clinical dementia parameters and MRI findings as well as vascular risk profiles were evaluated. Results: Vascular risk profile differences of the patients with AD, aMCI and NA were insignificant. Visual rating scales of medial temporal atrophy, global atrophy and posterior atrophy showed significant differences between diagnostic 110 groups while Fazekas scale did not. As for the volumes of hippocampus, nucleus accumbens, amygdala and lateral ventricles in AD and aMCI groups, significant differences were found when compared with NA group. Volumetric differences of aMCI and AD groups were insignificant. Similarly, volumes of these brain areas had significant negative correlation with MMSE scores when NA group was included. Within aMCI and AD groups there was not any significant correlation. Conclusion: Fully automated segmentation-volumetry is a useful method in the radiologic evaluation of AD, especially to differentiate aMCI/AD patients from cognitively normal ones.