Gürsu (Bursa) Metropol ilçesinin coğrafyası
Geography of Gürsu as a Metropolitan county/district
  1. Tez No: 615417
  2. Yazar: AYTEN AVCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Marmara Bölümü, Gürsu şehri, Bursa Ovası, Tarım, Ticaret, Southern Marmara Region, Gürsu, Bursa Plain, Agriculture, Trade
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Araştırma sahasını oluşturan Gürsu metropol ilçesi, Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü sınırları içerisinde 400 13' 03ıı kuzey enlemi ile 290 11' 29ıı doğu boylamı arasında yer alır. İdari bakımdan, Bursa iline bağlı olan Gürsu metropol ilçesi, doğudan Kestel, batıdan Osmangazi, kuzeyden Gemlik ve güneyden Yıldırım ilçeleri ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü 118 km2'dir. Bu alanı ile Bursa ilinin en küçük yüzölçümüne sahip ilçesidir ve il yüzölçümüne oranı %1.1'dir. Bursa Ovası üzerinde kurulan Gürsu şehri ise, Bursa kent merkezine yaklaşık 12 km mesafededir. İlçe merkezi yerleşim alanı kuzeyden güneye doğru hafifçe yükselmektedir. Gürsu ilçe merkezi yerleşim alanında yükselti kuzeyde 101 m, güneyde 141 m'dir. Böylece yükselti farkı 40 m'dir. En yüksek eğim değeri ise % 5'i geçmemektedir. Araştırma sahasında geçiş tipi iklim hâkim olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 14.50C'dir. Yağışların büyük bir kısmı yağmur şeklinde olup, kış aylarında zaman zaman kar yağışı görülmektedir. İlçenin toplam nüfusu 2017 yılı verilerine göre 84.880 olup, bunun 74625'i (% 88) Gürsu şehrinde ikamet edenleri oluştururken 10 253'ü (% 12) kırsal mahallelerde (köy) yaşamaktaydı. Ortalama nüfus yoğunluğu km2'ye 719 kişidir. Gürsu'da 1930 yılında belediye teşkilatı kurulmasına rağmen ilçe statüsü kazanması 1990 yılında olmuştur. İlçedeki temel ekonomik faaliyetleri tarımın yanı sıra hizmet ve sanayi sektörleri oluşturur. Gürsu ilçesi 118.600 dekarlık yüzölçümüne sahiptir. Bu alanın, 47.950 dekarı tarım arazisi durumundadır. Tarım arazilerinin büyük bölümü meyvecilik faaliyetlerine ayrılmıştır. Ancak son dönemlerde ilçede tarım alanlarının büyük bir kısmı yerleşmeye açılması tarımın geçmişe oranla öneminin azalmasına sebep olmuştur. Sanayi faaliyetlerinin önemli olduğu ilçede hayvancılık ise gelişmemiştir. Bunların dışındaki ekonomik faaliyetler arasında ticaret, ulaşım, ormancılık ve turizm yer alır.
Özet (Çeviri)
Gürsu as a metropolis county which constitutes the field of study is located within the borders of Southern Marmara in Marmara Region between 400 13' 03ıı North latitude and 290 11' 29ıı East latitude. Gürsu is under the administration of Bursa and it is surrounded by Kestel on the East, Osmangazi on the West, Gemlik on the North and Yıldırım on the South. The area of the county is 118 km2. It is the county which has the smallest area in Bursa and its rate to the area of the city is 1.1%. Gürsu which is located on Bursa plain is at a range of 12 km to the city centrum. The settlement of the county center is getting slightly higher from north to the south. The altitude of the county center in Gürsu is 101 m in the north and 141 m in the south. So the difference is 40 m. the highest slope rate is not above 5%. The field of study has a transitional type of climate and the summers are hot and dry, the winters are warm and wet. The annual average temperature is 14.50C. A large part of the precipitation is rain and it sometimes snows in winters too. The total population of the county is 84.880 according to the 2017 data; 74625 of those people (88%) are living in the center of Gürsu and 10.253 of them (12%) are living in the countryside or villages. The average population density is 719 people per km. Gürsu became a district in 1990 although municipal organization was established in 1930. Agriculture as well as industrial sectors constitute basic economic facilities in the county. Gürsu has acreage of 118.600 decare. 47950 decare of that area belongs to the agricultural land. Most parts of these agricultural lands are related to growing fruit. However, in the recent years, as agricultural areas are opened to settlement, agriculture started to lose its significance when compared to the past. Industrial activities are important in the county but stockbreeding did not develop. Other economic facilities are trade, transportation, forestry and tourism.