Ekonomik büyüme, elektrik enerjisi tüketimi ve karbon emisyonu arasındaki nedensellik ilişkisi: Seçilmiş AB ülkeleri üzerine bir analiz
Causality between economic growth, electrical energy consumption and carbon emission: An analysis on choosen EU countries
  1. Tez No: 615465
  2. Yazar: USEYD ÇITLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ ODABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, İşletme, Economics, Energy, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Yenilenebilir Enerji, Elektrik, Karbon Emisyonu, Panel Veri Analizi, Dumitrescu-Hurlin Panel Nedensellik Testi, Economic Growth, Renewable Energy, Eletricity, Carbon Emissions, Panel Data Analysis, Dumitrescu-Hurlin Panel Causality Tests
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Elektrik enerjisinin, diğer tüm enerji türleri içerisinde ekonomik büyümeye en fazla katkıyı yapan enerji türü olduğu bilinmektedir. Sürdürülebilir ekonomik büyüme için elektrik enerjisi talebini karşılayacak bir elektrik üretimi olması zorunludur. İkincil bir enerji kaynağı olan elektrik enerjisi, birincil enerji kaynakları kullanılarak üretilmektedir. Elektrik enerjisi üretimi esnasında geleneksel yöntemlerin kullanılması sebebiyle karbondioksit salınımı meydana gelmektedir. Bu ise diğer bazı sebeplerle gerçekleşen mevcut salınıma eklenerek karbon emisyonunun daha hızlı ve fazla artması anlamına gelmektedir. Elektrik üretiminde yenilenebilir enerjiyi tercih etmek bu olumsuz durumun önüne geçmektedir. Bu çalışmada; ekonomik büyüme, elektrik enerjisi tüketimi ve karbon emisyonu arasındaki bu nedensellik ilişkisi birincil enerjide dışa bağımlı olan ve karbon emisyonu konusundaki iddialı tutumuyla bilinen Avrupa Birliği için 1995-2014 dönemi seçilerek incelenmiştir. Çalışmada panel veri analizinden faydalanılmıştır. Panel veri analizi için ise sırasıyla; birim kök testleri, eşbütünleşme testi ve Dumitrescu-Hurlin panel nedensellik testi kullanılmıştır. Yapılan analizin sonuçlarına göre; ekonomik büyümeden karbon emisyonuna, elektrik tüketiminden karbon emisyonuna ve ekonomik büyümeden elektrik tüketimine doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi saptanmıştır. Bu ise, Avrupa Birliği'nin birincil enerjide dışa bağımlı olmasına rağmen elektrik üretiminde halen yoğun olarak geleneksel yöntemler kullandığını ve karbon emisyonuna karşı tutumundaki tutarlılık çatışmasını matematiksel olarak kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
It is known that electric energy is the type of energy that contributes most to economic growth among all other energy types. For sustainable economic growth, there must be an electricity production to supply the demand for electricity. Electrical energy, as a secondary energy source, is produced by using primary energy sources. This means that there will be an extra and faster carbon emission by adding to the existing emissions that are come off for some other reasons. Preferring renewable energy in electricity generation avoids this negative situation. In this study; this causality relationship between economic growth, consumption of electricity and carbon emissions has been examined for the European Union that has foreign-dependency in primary energy sources and known for its ambitious attitude towards carbon emissions by selecting the period 1995-2014. Panel data analysis was used in this study. For panel data analysis, respectively; unit root tests, cointegration test and Dumitrescu-Hurlin panel causality test were used. According to the results; there is a one-way causality relationship was determined from economic growth to carbon emissions, from electricity consumption to carbon emissions and from economic growth to electricity consumption. This proves mathematically that the European Union still uses traditional methods of electricity generation intensely despite its foreign-dependency on primary energy and this behaviour shows the inconsistency in its attitude towards carbon emission.