Yolsuzluğun ekonomik büyümeye etkisi: Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) örneği
The effect of corruption on economic growth: The sample of Black Sea Economic Cooperation (BSEC)
- Tez No: 615464
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ ODABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Ekonomik Büyüme, Yolsuzluk Aktarım Kanalları, KEİ, Panel Data, Corruption, Economic Growth, Corrupton Transmission Channel, BSEC, Panel Data
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Yolsuzluk yalnızca gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin bir sorunu değildir. Gelişmiş ülkeler de yolsuzlukla mücadelede büyük çaba harcamaktadır. Yolsuzluğun ekonomik büyümeye etkisi ise bu çerçevede birçok çalışmaya konu olmuş, ülkelerin önem verdiği bir problem haline gelmiştir. Çalışma, yolsuzluğun ekonomik büyümeye etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde yolsuzluk kavramının tanımı, çeşitleri, nedenleri, ölçüm yöntemleri ve seviyeleri incelenmiş ve yolsuzluk konusunda genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde yolsuzluğun ekonomiye ve topluma etkilerinin neler olduğu incelenmiş, bu etkenlerin ne şekilde olabileceği belirtilmiştir. Yolsuzluk aktarım mekanizmalarının neler olduğu ve bu aktarım kanallarının ne şekilde işlediği de ikinci bölümde ele alınan ayrı bir başlıktır. Üçüncü ve son bölümde literatür ve analiz yer almaktadır. Yapılan analiz sonucunda yolsuzluğun ekonomik büyümeyi doğrudan etkilediği ve bu etkinin negatif olduğu sonucu bulunmuştur. Diğer taraftan çalışmanın amacını oluşturan yolsuzluğun, yolsuzluk aktarım kanalları yoluyla ekonomik büyümeye etkisi beşeri sermaye ve yatırım kanalları ile incelenmiş, beşeri sermaye ile yolsuzluk arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bunun yanında, yatırım kanalı yolsuzluk aktarım kanalı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Corruption is not an anomaly for not only less developed and undeveloped countries but also considered an issue for developed countries too. In this context, the impact of corruption on economic growth has been the subject of many studies and has been a issue that countries attach importance to. The study was conducted to investigate the effect of corruption on economic growth. The definition, causes, types, measurement methods and levels of corruption is covered in the first chapter and general information about corruption is given in the same section. In the second chapter, the effects of corruption on economy and society are examined and it is stated how these factors can be affected. In chapter two also examined what are the corruption transmissions channels and how these transmission channels are processing. In the third and last chapter, includes literature and analysis. As a result of analysis it was found that corruption has an influence on economic growth directly and this effect is negative. On the other hand, the effect of corruption on economic growth through corruption transmission channels, that are invenstments and human capital, which is the basis of the study, is analysed and found that, human capital has no significant corelation with corruption. However, investment channel has been determined as corruption transmission channel.