Geleneksel medyadan yeni medyaya kanaat/kamuoyu önderleri
Opinion leaders from traditional media to new media
- Tez No: 615466
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni medya, Sosyal medya, Kanaat Önderleri, İletişimin İki Aşamalı Akış Modeli, New Media, Social Media, Openion Leaders, The Two Step Flow Model of Communication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Gelişen iletişim teknolojisi ile birlikte internetin yaşamımıza girmesi yeni bir ileti-şim çağını açmıştır. Bu teknoloji sayesinde bilgiye ulaşmak ve bilgi üzerinde yorum yap mak mümkün hale gelmiş, habere ulaşma ve haberi yorumlama imkânlarında birçok deği-şikliye yol açmıştır. Bu çalışma; kanaat önderleri kavramı ve İletişimin İki Aşamalı Akış Modelini, yeni medya araçları ile yeniden test etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın veri-leri yüz yüze anket tekniği uygulanarak toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda yeni medya ortamlarında kanaat önderleri kavramının halen geçerli olduğu bunun yanında yeni medya ile birlikte kanaat önderleri kavramının değiştiği tespit edilmiştir. İletişim teknolojilerin-deki gelişmelerle birlikte kanaat önderliği kavramı ve İletişimin İki Aşamalı Akış Modelinin güncellenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar, seçim sürecinde ve diğer siyasi amaçlar için seçmenlerin ulaşabilecek bilgi kaynaklarının dinamikleri konusunda bize bilgi vermektedir. Sosyal medyanın giderek daha fazla kullanılması,kişiler arası kaynakları sosyal medya mecralarına taşıdığı gibi ülkemizde çevrimdışı ilişkilerde önemini yitirmemektedir. Bu çalışma yeni medya ortamlarında kanaat önderlerinin belirlenmesi, seçimler ve diğer siyasi konular hakkında önemli bilgi kanallarının ortaya konulması açısından benzersiz bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The introduction of the internet into our lives together with the evolving commu-nication technology has opened a new era of messaging. Thanks to this technology, it has become possible to reach and comment on information, leading to many changes in the possibilities of reaching and interpreting the news. This study aims to retest the concept of opinion leaders and the Two-Step Flow Model of Communication through new media tools. The data of the study was collected using face-to-face questionnaire technique. As a result of the survey, it has been found that not only the concept of opinion leaders is still valid in new media environments, but also the concept of opinion leaders has changed with the new media. With the developments in communication technologies, it has been concluded that the concept of opinion leadership and the Two-Step Flow Model of Com-munication should be updated. The results provide us with the information about the dy-namics of the information sources available to voters during the election process and for other political purposes. Using social media increasingly does not lose its importance in offline relations in our country, as it carries interpersonal resources to social media chan-nels. This study provides a unique framework in terms of identifying the opinion leaders in new media environments and revealing important channels of information regarding elections and other political issues.