Yenidoğan yoğunbakım ünitesinde takip edilen 5 yıllık prematüre retinopatili hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients with retinopathy of 5 years of premature followed in the newborn intensive care unit
  1. Tez No: 615494
  2. Yazar: ERHAN İZCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Premature, retinopathy of prematüre, oxygen
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
AMAÇ: Yenidoğan yoğun bakım imkanlarının gelişimi ile birlikte yaşatılan prematür bebeklerin sayısı artımıştır. Ancak, buna paralel olarak prematüre retinopatisi (PR) görülme sıklığı da artmıştır. Bu çalışmamızda, PR gelişen hastalarımız genel olarak değerlendirilerek ve PR gelişiminde rol alan risk faktörlerinin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Bu çalışma, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Neonatoloji Bilim Dalı, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Ocak 2015-Ağustos 2019 tarihleri arasında 276 hasta retrospektif olarak değerlendirilerek yapılmıştır. BULGULAR: Çalışmadaki hastaların 137'si (%49,6) kız, 139'u (%50,4) erkek idi. Bu 276 hastanın 104'ünde (%37,7) PR gelişmiştir. Prematüre retinopatisi gelişen 50 (%18,1) hastada Evre 1, 18'inde (%6,5) Evre 2 ve 36'sında (%13) Evre 3 PR tespit edilmiştir. Bu hastaların 64'ünde (%62) PR spontan regresyon olmuş, 37 (%36) hastaya anti-VEGF tedavisi uygulanmış, 2 hastaya da lazer fotokoagülasyon,1 hastayada dış merkezde kriyoterapi tedavisi yapılmış, bu uygulamalar sonrası tüm hastalarda PR 'de regresyon gelişmiştir. Çalışmamızda, prematüre retinopatisi gelişimi ile çoğul gebelik, doğum şekli, cinsiyet, preeklemsi, nekrotizan enterokolit, intrakraniyal kanama, mekanik ventilatöre kalma süresi, oksijen karıştırıcısı kullanılarak hood ile solunumun desteklenme süresi arasında anlamlı ilişki tespit edilememiştir.Ancak, çalışmamızdaki hastalarda prematüre retinopatisi ile gebelik haftası, doğum ağırlığı, annede koryoamniyonit öyküsü, respiratuar distres sendromu, toplam solunum destek süresi, noninvazif solunum destek (nazal CPAP) süresi,sürfaktan uygulaması, bronkopulmoner displazi, sepsis, patent duktus arteriozus ve kan transfüzyonu sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir. SONUÇ Çalışmamızda PR ile ilişkili bir çok risk faktörü değerlendirilmiştir. Çalışmamız, prematüre hastalarda ROP gelişiminde,non invazif solunum desteği gibi,oksijen yönetiminde özen gösterilmesinin hastalarda PR gelişse bile spontan gerileyebileceğini veya erken ve önleyici tedavileri ile istenmeyen komplikasyonların engellenebileceğini göstermiştir. AnahtarKelimeler: Prematürite, prematüre retinopatisi, oksijen
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: With the development of neonatal intensive care facilities, the number of surviving premature babies has increased. However, the incidence of premature retinopathy (PR) has increased. In this study, we aimed to evaluate the risk factors that play a role in the development of PR by evaluating our patients in general. METHODS: This study was conducted retrospectively in 276 patients between January 2015 and August 2019 in Neonatal Intensive Care Unit, Department of Pediatrics, Department of Pediatrics, Faculty of Medicine, Dicle University. RESULTS: 137 (49.6%) of the patients in the study were female and 139 (50.4%) were male. Of these 276 patients, 104 (37.7%) developed PR. In 50 (18.1%) patients who developed premature retinopathy, Stage 1, Stage 2 PR in 18 (6.5%) and Stage 3 PR in 36 (13%) were detected. In 64 (62%) of these patients, PR had spontaneous regression, 37 (36%) received anti-VEGF treatment, 2 patients underwent laser photocoagulation, and 1 patient underwent cryotherapy at the external center. . In our study, there was no significant relationship between the development of retinopathy of prematurity and multiple pregnancy, delivery type, gender, preeclampsia, necrotizing enterocolitis, intracranial hemorrhage, duration of mechanical ventilator stay, and support period of breathing using oxygen mixer, birth weight, maternal chorioamnionitis history, respiratory distress syndrome, total respiratory support time, noninvasive respiratory support (nasal CPAP) duration, surfactant administration, bronchopulmonary dysplasia, sepsis, patent ductus arteriosus and blood transfusion number were statistically significant. CONCLUSION: In our study, many risk factors associated with PR were evaluated. Our study showed that care in oxygen management, such as non-invasive respiratory support, in the development of ROP in premature patients may spontaneously regress, or prevent undesirable complications with early and preventive treatments, even if PR develops.