Kobi'lerde çalışanlara ait örgütsel iklim ve örgütsel bağlık arasındaki ilişki: Adıyaman ili örneği
In smes employee relationship between the organizational commitment and organizational climate: Example of Adıyaman
- Tez No: 615688
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt iklimi, Örgütsel Bağlılık, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Organizational Climate, Small and Medium Sized Enterprises
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET KOBİ'LERDE ÇALIŞANLARA AİT ÖRGÜTSEL İKLİM ve ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: ADIYAMAN İLİ ÖRNEĞİ BULUT, Fatih Yüksek Lisans, İşletme Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Murat AYAN Aralık 2014, 132 sayfa Bu tez çalışmasının amacı; küçük ve orta ölçekli işletmelerde görev yapan çalışanların algıladıkları örgütsel iklimin, örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini tespit etmek ve örgütsel iklim ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide çalışanların algılarını değerlendirmektir. Bu amaçla, öncelikle çalışmada yer alan kavramlar tanımlanmış, yapılan literatür incelemesi ile kavramlar arasındaki ilişkiler daha önce bu alanda yapılan çalışmalar ile desteklenmeye çalışılmıştır. Kuramsal çerçevenin oluşturulması ile araştırmanın hipotezleri oluşturulmuştur. Tezde kullanılan anket formu ile Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde yer alan küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışan personel üzerinde araştırma konusu incelenmiştir. Elde edilen bilgi ve veriler ışığında istatistik analizleri değerlendirilmiş ve hipotezler test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda çalışanların olumlu örgüt iklimi algılamalarının örgütsel bağlılık düzeyi ile anlamlı ve pozitif yönde ilişkili olduğu ve örgüt ikliminin örgütsel bağlılık algısı ile anlamlı ve pozitif ilişkide olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IN SMES EMPLOYEE RELATIONSHIP BETWEEN THE ORGANIZATIONAL COMMITMENT AND ORGANIZATIONAL CLIMATE: (EXAMPLE OF ADIYAMAN) BULUT, Fatih Master, Department of Management Thesis Supervisor: Assoc Prof. Ahmet KESİK December 2014, 132 pages The aim of this dissertation study is to examine the relation of organizational climate and organizational commitment on this relationship with a research on employees working in Small and Medium Sized Enterprises in Adıyaman Organized Industry Region. For this aim, initially, the basic concepts of the study are defined and the associaitions between these concepts were tried to be supported with the previous empirical studies in the literature. After the literature stuyd, the conceptual framework of the study was developed and the hypotheses were generated. In order to perform the survey, a questionnaire was developed and applied on the sample of employees working in Medium Sized Enterprises in Adıyaman Organized Industry Region. The infos and datas obtained were anayzed with the statistical applications, the statistical finding were evaluated and the hypotheses were tested. As a results of the analyses, a positive and significant relationship between organizational climate perception and employees' job performance level and a significant positive relationship between organizational climate and organizational commitment were revealed.