Iı.Mehmed döneminde siyasi kontrol vasıtası olarak mülkiyet
Proferty as an enstrument of the political control in the period of Mehmed II.
- Tez No: 615740
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: II. Mehmed, Toprak Mülkiyeti, Timar, Reâyâ, Merkeziyetçi Politika, II. Mehmed, Land possession, Timar, Reaya, Centralistic Politics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET II. MEHMED DÖNEMİNDE SİYASİ KONTROL VASITASI OLARAK MÜLKİYET DOKUYUCU, Fatma YL, Tarih Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DEMİR KIRIKKALE 2015 Toprak, tarıma dayalı devletlerin belkemiğidir. Osmanlı ülkesi de bir tarım ülkesidir. Osmanlı, siyasi-iktisadi ve sosyal bütün politikalarında toprağı merkezine almıştır. Osmanlı'nın geçirdiği kuruluş-imparatorluk aşamasında, merkeziyetçi politikası ile toprak üzerindeki düzenlemeleri zaman içerisinde değişmiştir. Devlet ve reaya arasındaki ilişkisi de bu doğrultuda şekillenmiştir. Bu çalışmada toprağa dayalı ekonomi temeline sahip Osmanlı Devleti'nde, özellikle arazi sistemi içerisinde hususi bir yeri olan timar sisteminin geçmişten tevarüs ettiği uygulamaları ele alınmıştır. Bu sistemin uygulamasında tasarruf hakkı olan babadan oğula geçişle özel mülkiyetin gelişememesi arasındaki ilişki bütün yönleriyle irdelenmiştir. Bu çerçevede özel mülkiyetin oluşup gelişememesinin nedenleri ve bu durumun Osmanlı toplumunun en önemli unsurlarından biri olan reaya üzerindeki sosyal ve ekonomik etkileri ele alınmıştır. Çalışmada ayrıca Osmanlı'da muhtelif değerler açısından kategorilere ayrılan toprak mülkiyetinin devletin elinde olmasının yanında reayanın timar sistemiyle sadece işletme hakkını elinde bulundurmasının nedenleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROPERTY AS AN ENSTRUMENT OF THE POLITICAL CONTROL IN THE PERIOD OF MEHMED II. DOKUYUCU, Fatma MA, Department of History Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DEMİR KIRIKKALE 2015 Land is the main structure of the states based on agricultural economy. The Ottoman State is also a state with an economy mainly based on agriculture. Ottoman has considered the land as a central figure on the political-economical, social and all other politics of the state. During the building-empire process of Ottoman, the centralistic politics and regulations on the land of the state have changed by the time. The relationship between state and in the reaya has been shaped in this direction. In this study, the applications of the system of timar beginning from its past, which has a significant position in land system, has been analyzed in the Ottoman State which has an economy based on land. The relationship between the character of the system as inheriting the right to use the land from father to son and not growing the private property in the State has been studied with all its aspects. Thus, the non-growing and happening of the private property and the social and economical effects of the situation on one of the most significant parts of the state, the reaya, has been investigated. Additionally, the reasons of the State's possession of the land which is seperated to various categories due to different values, the reaya to have right only to use the land have been studies.