İlk trimester gebelerde sosyal destek algısı ve yaşam kalitesinin bulantı kusma üzerine etkisinin incelenmesi
Examining an impact of perceived social support and quality of life on nausea vomiting in the first trimester of pregnancy
- Tez No: 615739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Bulantı Kusma, Yaşam Kalitesi, Sosyal Destek, Hemşirelik, Pregnancy, Nausea and Vomiting in Pregnancy, Quality Of Life, Social Support, Nursing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu araştırmada ilk trimesterdeki gebelerde sosyal destek algısı ve yaşam kalitesinin bulantı kusma üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma T.C. Sağlık Bakanlığı Bursa Zübeyde Hanım Doğumevi Hastanesinin polikliniklerine 17.11.2011-24.02.2012 tarihleri arasında başvuran 334 gebe kadın ile yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak Kişisel Özellikler Formu, Gebelikle İlgili Özellikler Formu, Bulantı-Kusma İle İlgili Özellikleri Değerlendirme Formu, PUQE Testi, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin sayı, yüzde dağılımları yapılmış, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği arasındaki ilişki Pearson Korelasyon analizi ile incelenmiştir. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre gebelerin %33,2'sinde hafif, %59,9'unda orta düzeyde ve %6,9'unda ağır BK olduğu saptanmıştır. Gebelerin algıladıkları sosyal destek ölçeği toplam puan ortalaması 62.43±15.49, aileden algılanan sosyal destek 16.97±7.97, arkadaştan algılanan sosyal destek 25.37±4.69, aile ve arkadaşlar dışındaki kişilerden algılanan sosyal destek 20.08±7.71 olarak saptanmıştır. Gebelerin SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği fiziksel özet puan ortalamaları 45.35+7.20 ve mental özet puan ortalamaları 39.65+9.32'dır. SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği mental özet skor puan ortalamaları ile çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği toplam ve alt boyut puan ortalamaları arasında pozitif yönde zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Fiziksel özet skor puan ortalamaları ile çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği toplam ve alt boyut puan ortalamaları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç ve Öneriler: Gebelikte bulantı kusması olan gebelerde mental anlamda yaşam kalitelerinin arttırılmasında algılanan sosyal desteğin önemli olduğu saptanmıştır. Bu nedenle bulantı kusma problemi yaşayan gebelerde sosyal desteğin geliştirilmesi prenatal hemşirelik bakımının önemli bir parçası olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to examine an impact of perceived social support and quality of life on nausea and vomiting in the first trimester of pregnancy. Method: The study was carried out with 334 pregnant women, who admitted to the outpatient unit of Bursa Zübeyde Hanım Doğumevi Hastanesi between 17th November 2011 and 24th February 2012. Personal Characteristics Form, Pregnancy-Related Characteristics Form, Nausea and Vomiting Related Properties Evaluation Form, Pregnancy-Uniqe Quantification of Emesis and Nausea (PUQE), SF-36 Health Survey and Multidimensional Scale of Perceived Social Support were used for the data collection. Data were analyzed by using descriptive statistics and Pearson's correlation test. Results: Acording to the study %33.2 of the women had mild, %59.9 moderate and %6.9 severe nausea and vomiting. The mean perceived social support, perceived social support from family, perceived social support from friends and perceived social support from others score were 62.43±15.49, 16.97±7.97, 25.37±4.69 and 20.08±7.71 respectively. The mean physical component summary scale was 45.35±7.20 and mental component summary scale was 39.65±9.32 of the SF-36 scores. There was a poor significant positive correlation between the mean scores of SF-36 mental component summary scale and mean scores of perceived total social support and subscales of social support. There was no associations between physical component summary scale mean scores and mean scores of perceived total social support and subscales of social support. Conclusions: There was found that perceived social support is important to increase mental quality of life in pregnant women with nausea and vomiting. Therefore, improving social support of women who had nausea and vomiting in pregnancy is should be an important part of prenatal nursing care.