İcra-iflas hukukunda borç inkar tazminatı
Indemnification of deny in enforcement and bankruptcy law
  1. Tez No: 615774
  2. Yazar: BEVRAN BAHADIR AKYÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ TOPEL ÇELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnkar tazminatı, para borcu takibi, takibe itiraz, itirazın bertarafı davaları, Denial indemnity, debt enforcement, objection to debt enforcement, actions to set aside of objection
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Türk Hukukuna özgü“inkar tazminatı”uygulamaya konulduğu 1928 yılından itibaren pek çok kanuni değişikliğe maruz kalmıştır. Bu değişikliklerin asli amacı“inkar tazminatı”kurumunun, işlevselliğinin ve caydırıcılığının arttırılması, yargıdaki etkinliğinin çoğaltılmasına yöneliktir. Bilindiği gibi Anayasa'nın 36. maddesindeki hak arama özgürlüğü sınırsız değildir. Zira 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 29. maddesi taraflara yargı mercileri önünde doğru söyleme ve dürüst davranma yükümlülüğü getirmiştir. İcra ve İflas Kanunu açısından, bu yükümlülük çerçevesinde, alacaklı mevcut olmayan bir alacak için takip başlatmamalı ve borçlu da var olan bir alacak için takibe karşı koymamalıdır. Bunun aksine bir davranış ile doğru ve dürüst davranma kuralının ihlali, hukuk sisteminde gerçeğe ulaşmayı zorlaştıran, yargılama sürecini uzatan ve iş yükünü arttıran ciddi olumsuz etkilere sahiptir. Bu olumsuzlukların giderilmesi veya en aza indirilmesi için İcra ve İflas kanununda caydırıcı bir yaptırım olarak“inkar tazminatı”müessesesi düzenlenmiştir. Yüksek Lisans tez çalışmasında, hukuk sistemimizde, İslam Hukukundan günümüze kadar gelen ve genel esas olarak kabul edilen doğruyu söyleme ve dürüst davranma yükümlülüğünün ihlalinin İİK'daki yansıması olan borç“inkar tazminatı”nın, kanunda ne şekilde yorumlandığı, şartları ve uygulama alanı incelenip, değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Denial indemnity, specific to Turkish Law, has been subject to many legal changes since its first implementation in 1928. The main purpose of these legal changes is to increase its deterrence and functionality and to increase its effectiveness in the judiciary. As it is known, right to legal remedies in Article 36 of the Constitution is not unlimited. Likewise, Article 29 of the Code of Civil Procedure No. 6100 obliges the parties to act correctly and honestly before the judicial authorities. From the standpoint of the Execution and Bankruptcy Act, within the framework of this obligation, the creditor should not initiate a follow-up for a non-existing receivable and the debtor should not resist monitoring for an existing receivable. A violation of conduct, contrast to this rule, has some serious negative effects on the legal system that makes it difficult to reach the truth, prolong the trial process and increase the workload. In order to eliminate or minimize these negativities,“denial indemnity”was arranged as a deterrent sanction in the Execution and Bankruptcy Law. The aim of this study is to present the evaluation of the 'denial indemnity' in Execution and Bankruptcy Law which is the reflection of the violation of the obligation to tell the truth and to act honestly from Islamic Law up to the present day, in the law, the conditions and application area of the law.