Evre I endometrioid endometrium kanserinde lenfovasküler alan tutulumu: Prognostik bir önemi var mı?
The purpose of lymphovascular space invasion in women with grade I endometrioid type of endometrial cancer
  1. Tez No: 615782
  2. Yazar: CANER KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUTLU MEYDANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Evre 1 Endometrium Kanseri, Lenfovasküler Alan İnvazyonu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Evre I endometrioid tip endometrium kanserli olgularda lenfovasküler alan tutulumunun prognoza etkisini incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: 2013 Ekim-2019 Ocak tarihleri arasında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniğinde tedavi almış olan, primer tedavide total abdominal histerektomi+bilateral salpinooferektomi±Pelvik ve/veya Paraaortik lenfadenektomi yapılmış, patoloji sonucu FIGO evre I olarak sonuçlanan 611 endometrium kanserli hastanın medikal kayıtları retrospektif olarak incelendi. Evre 1 endometrioid endometriumlu hastaların demografik ve klinikopatolojik özellikleri değerlendirildi. Hastalar yaş,ca 125 seviyeleri, yapılan operasyon, grade, sitoloji, lenfovasküler alan invazyonu (LVSI), tümör çapı, çıkartılan lenf nodu sayısı (pelvik, paraaortik) yönünden univaryan ve multivaryan analizler yapılarak kıyaslandı. Ayrıca hastalar 5 yıllık hastalıksız sağ kalım (DFS) ve genel sağ kalım (OS) yönünden karşılaştırıldı. Bulgular: Evre 1 endometrioid endometriumlu hastalar arasında ameliyatın tipi, adjuvant tedavi alıp almaması,ca125 seviyesi, lenfovasküler alan tutulumu, sitoloji, grade, myometrial invazyon derecesi, pelvik lenf nodu sayısı, paraaortik lenf nodu sayısı açısından istatistiki olarak anlamlı fark izlenmedi (p>0.05). Hastalıksız sağ kalıma etki eden faktörlerin univaryan analizinde anlamlı bulunan değişkenler multivaryan analize dahil edildi. Hasta yaşının ve tümör boyutunun hastalıksız sağ kalım için bağımsız prognostik faktör olduğu saptanmıştır. 60 yaş üzerindeki hastalarda nüks riskinin 60 yaş ve altındaki hastalarla kıyaslandığında 2,4 kat arttığı saptanmıştır (95%CI 1,26-4,74, p=0,008). Benzer şekilde tümör boyutu 3 cm ve üzerinde olan hastaların tümör boyutu 3 cm altında olan hastalarla karşılaştırıldığında 2,3 kat daha fazla nüks ettiği gösterildi (95% CI 1,18-4,56, p=0,014) ayrıca Kaba sağ kalıma etki eden faktörlerin univaryan analizinde anlamlı bulunan değişkenler multivaryan analize dahil edildi. Hasta yaşının ve tümör boyutunun kaba sağ kalım için bağımsız prognostik faktör olduğu saptanmıştır. 60 yaş üzerindeki hastalarda nüks riskinin 60 yaş ve altındaki hastalarla kıyaslandığında 4 kat arttığı saptanmıştır (95%CI 1,57-10,5, p=0,004). Benzer şekilde tümör boyutu 3 cm ve üzerinde olan hastaların tümör boyutu 3 cm altında olan hastalarla karşılaştırıldığında 2,4 kat daha fazla nüks ettiği gösterildi (95% CI 1-4,56, p=0,05) Sonuç: Evre 1 endometrioid endometrium kanserinde lenfovasküler alan tutulumunun prognostik öneminin yeri birçok çalışmada araştırılmıştır ve buna rağmen kesin bir fikir birliğine ulaşılamamıştır. Çalışmamızın sonucunda biz de lenfovasküler alan tutulumunun genel sağ kalım ve hastalıksız sağ kalım üzerine anlamlı bir fark bulmadık. Bu konuda daha çok olgu sayılı ve daha uzun takip süreli çalışmalara ihtiyaç görünmektedir
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to assess the prognostic significance of lymphovascular space invasion in women with grade 1 endometrioid type of endometrial cancer. Methods:Medical records of 611 patients with final pathologic diagnosis of grade 1 endometrioid type of endometrium histology, treated with total abdominal hysterectomy and bilateral salpingooferectomy ± pelvic and/or paraaortic lenfadenectomy in Ankara Zekai Tahir Burak Women's Health and Research Hospital Gynocologic Oncology Clinic in between 10/2013 and 01/2019, were reviewed retrospectively. Patients' demografic and clinicopathologic features were evaluated. Age, blood ca125 levels, operation type, histological grade, peritoneal cytology, lenfovascular space invasion, tumor size, amount of dissected lenf nodes were documanted and compared. The duration of 5 year survival rates and the local recurrence rates were also compared in this groups. Results: There is no statistically significant difference for operating type,histological grade, blood ca125 levels, lenfovascular space invasion, amount of dissected total lenf nodes, amount of dissected pelvic lenf nodes and amount of dissected paraaortic lenf nodes in this groups (p>0.05) .