Kolestatik sıçanlarda karaciğer iskemi reperfüzyon hasarına karşı borik asitin koruyucu etkisi
The protective effect of boric acid on cholestatic rats liver ischemia reperfusion injury
  1. Tez No: 615785
  2. Yazar: SERKAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ASLANER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Borik asit, iskemi reperfüzyon, karaciğer, kolestaz, Boric acid, cholestasis, ischemia reperfusion, liver
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
AMAÇ Bu çalışmada kolestaz varlığında karaciğerde oluşan iskemi reperfüzon hasarında birtakım biyokimyasal ve histopatolojik parametreler incelenerek borik asidin etkilerini araştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM Bu amaçla 24 Wistar Albino sıçan 3 gruba ayrıldı. A grubu kontrol, B grubu ortak safra kanalı ligasyonunu takiben 1 hafta sonra relaparotomi ile 45 dk iskemi ve 1 saat reperfüzyon uygulanan grup C grubu ortak safra kanalı ligasyonunu takiben 1 hafta sonra intraperitonel 200 mg/kg borik asit verildikten 10 dk sonra 45 dk iskemi ve 1 saat reperfüzyon uygulanan grup Deney sonunda intrakardiyak kan örnekleri ve karaciğerden doku örnekleri alınarak sıçanlar sakrifiye edildi. Kolestaz bulguları ve karaciğer hasarı değerlendirilmek üzere kan örneklerinden serum alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), alkalen fosfataz (ALP), laktat dehidrogenaz (LDH), albumin, total bilirubin, direkt bilirubin, iskemi modifiye albumin (İMA), SCUBE-1, total antioksidan status (TAS), total oksidan status (TOS) düzeyleri incelendi. Doku örnekleri hematoksilen eozin ile boyanarak ışık mikroskobunda değerlendirildi. BULGULAR Serum ALT, AST, ALP, LDH, total bilirubin, direkt bilirubin düzeyleri kontrol grubunda düşükken, diğer gruplarda anlamlı olarak yüksekti. Borik asit verilen grupla iskemi reperfüzyon grubu arasında ise anlamlı fark yoktu. Albumin değeri kontrol grubunda yüksekken diğer gruplarda düşüktü. İki grup arasında ise fark yoktu. İMA düzeyleri açısından ise 3 grup arasında anlamlı farklılık yoktu. SCUBE-1 düzeyleri incelendiğinde kontrol grubuna göre iskemi reperfüzyon ve borik asit grubu anlamlı olarak yüksekti. İki grup arasında ise anlamlı farklılık yoktu. TAS borik asit verilen grupta en yuksekti. TOS ise iskemi reperfüzyon grubunda en yüksekken borik asit verilen grupta anlamlı ölçüde düşüktü. Histopatolojik olarak değerlendirildiğinde iskemi reperfüzyon grubunun hasar evresi yüksekken borik asit verilen grupla kontrol grubunun evreleri arasında anlamlı farklılık yoktu. SONUÇ Bu çalışmanın sonucunda borik asidin kolestatik karaciğer iskemi reperfüzyon hasarı üzerine koruyucu ve antioksidan etkileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
AIM The aim of this study was to evaluate the effects of cholestatic liver ischemia reperfusion injury on some biochemical and histopathological parameters and to investigate the effects of boric acid administration on changes in these parameters. MATERIALS AND METHODS 24 Wistar Albino rats divided into 3 groups. Group A control, Group B 1 week after common bile duct ligation; group with 45 min ischemia and 1 hour reperfusion with relaparotomy Group C 1 week after the common bile duct ligation; 10 minutes after intraperitoneal administration of 200 mg / kg boric acid, 45 minutes ischemia and 1 hour reperfusion group with relaparatomy At the end of the experiment, intracardiac blood samples and tissue samples from the liver were taken and the rats were sacrificed. To assess cholestasis findings and liver damage; serum alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), alkaline phosphatase (ALP), lactate dehydrogenase (LDH), albumin, total bilirubin, direct bilirubin, ischemia modified albumin (IMA), SCUBE1, total antioxidant status (TAS) , total oxidant status (TOS) levels were examined. Tissue samples were stained with hematoxylin eosin and evaluated under light microscope. RESULTS Serum ALT, AST, ALP, LDH, total bilirubin, direct bilirubin levels were low in the control group, but significantly higher in the other groups. There was no significant difference between the group receiving boric acid and the ischemia reperfusion group. Albumin value was high in the control group and low in the other groups. There was no difference between the two groups. In terms of IMA levels, there was no significant difference between the 3 groups. When SCUBE-1 levels were examined, the ischemia reperfusion and boric acid group were significantly higher than the control group. There was no significant difference between the two groups. TAS was highest in the group given boric acid. Whereas TOS was highest in the ischemia reperfusion group, it was significantly lower in the group given boric acid. When evaluated histopathologically, the damage grade of the ischemia reperfusion group was highest, there was no significant difference between boric acid group and the control group. CONCLUSION As a result of this study, it has been observed that boric acid has protective and antioxidant effects on cholestatic liver ischemia reperfusion injury.