Kamu çalışanlarının finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesine yönelik bir inceleme: Çanakkale örneği
A study on determining financial literacy level of public employees: The case of Çanakkale
  1. Tez No: 615844
  2. Yazar: DENİZ ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVSER MİNE TÜKENMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal okuryazarlık, Sağlık Sektörü, Kamu Sektörü, Financial literacy, Health Sector, Public Sector
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bireylerin finansal okuryazarlık düzeylerinin artması toplumun refah düzeyini artırır ve finansal sistemin işleyişini sekteye uğratmaz. Örneğin, birey alacağı bir kredinin faizini hesaplamayı bilir, ona göre ödeme planı çıkartır ve ödemelerini düzenli yaparsa krediyi veren banka da daha az risk almış olur. Bu nedenle finansal okuryazarlık günümüzde dünya ülkeleri genelinde önemsenen bir kavram haline gelmiştir. Ülkeler, kamu özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte ulusal projeler üreterek finansal okuryazarlık seviyelerini artırmayı amaçlamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı kamu sektörü çalışanlarının finansal okuryazarlık seviyelerini tespit etmektir. Bu amaçla çalışmada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi eğitim ve araştırma hastanesi personelinin dahil olduğu 200 kişilik bir anket çalışması uygulanmıştır. Ampirik analizlerde Anova ve t-testinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kamu sektörü çalışanlarının demografik özelliklerine göre finansal okuryazarlık seviyelerinin farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing financial literacy levels of individuals increases the welfare level of the society and does not interfere with the functioning of the financial system. For example, if an individual knows how to calculate the interest of a loan, draws up a payment plan and makes their payments regularly, the bank giving the loan will take less risk. For this reason, financial literacy has become an important concept in the world countries. Countries aim to increase their financial literacy levels by producing national projects with public, private sector and non-governmental organizations. The aim of this study is to determine the financial literacy levels of public sector employees. For this purpose, a 200-person questionnaire including the personnel of Çanakkale Eighteen Mart University Training and Research Hospital was applied. Anova and t-test were used for empirical analysis. As a result of the analyzes, it was found that the financial literacy levels of public sector employees differ according to demographic characteristics.