Makedonya'da Osmanlı Dönemi saat kuleleri ve koruma sorunları
Ottoman clock towers and protection problems in Macedonia
- Tez No: 615857
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLENT ULUENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
- Anahtar Kelimeler: Clock Towers, Macedonia, Ottoman, Lost Places, Conservation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Makedonya'nın fethinden sonra bölge Osmanlıların hakimiyeti altına girmiştir. Bu dönemlerde bir yenilik hareketi olarak inşa edilen saat kuleleri halka zamanı gösteren aletler olarak görülmüştür. Yapılan çalışmada Kuzey Makedonya'da bulunan Osmanlı dönemi saat kuleleri ele alınmıştır. Bölgede inşa edilen en eski saat kulesi 16. yüzyıla tarihlenmektedir. Bu saat kuleleri, bölgede tarihi alanların önemli tepe noktalarında konumlanmış olup, dönemlerine göre çeşitli mimari değişiklikler geçirerek günümüze ulaşmıştır. Çalışmada fethihten sonra görülmeye başlanan kulelerin kronolojik olarak günümüze kadar geçirdiği dönüşümler sunulmuştur. Yazılı ve görsel kaynaklardan anlaşıldığı üzere kulelerin geçirdiği tarihsel değişimde savaş esnasında tahrip edilen, yıktırılan ya da bakımsız kalması dolayısıyla yıkılan tarihi mekanlar kayıp değerler olarak belgelenmiş ve araştırma kapsamında özel olarak ele alınmıştır. Osmanlı mimarisinin önemli anıtları olan saat kuleleri'nin, gelecek nesillere aktarımını sağlamak önem arz etmektedir. Hazırlanan bu tezin bir amacı bölgede bulunan saat kuleleri tanıtmak ve bu kulelerin hakkındaki bilgi boşluğunu doldurmak, bir diğer amacı ise bölgede bulunan iki kulenin yok olmadan ele alınması, detaylı olarak incelenmesinin ve onarılmasının yolunu açmaktır. Anahtar Kelime: Saat Kuleleri, Makedonya, Osmanlı, Kayıp Mekanlar, Koruma
Özet (Çeviri)
After the conquest of Macedonia, the region came under Ottoman rule. During this period, the clock towers, which were built as a movement of innovation, were seen as instruments showing time to the public. In this study, the clock towers of the Ottoman period in Northern Macedonia are discussed. The oldest clock tower built in the region dates back to the 16th century. These clock towers are located at the important peaks of the historical areas in the region and have survived to the present day through various architectural changes according to their periods. In this study, the chronological transformations of the towers, which began to be seen after the conquest, are presented. As it is understood from the written and visual sources, historical places that were destroyed during the historical change of the towers during the war, demolished or collapsed due to being left neglected are documented as missing values and are handled specifically within the scope of the research. It is important to ensure that the clock towers, which are important monuments of Ottoman architecture, are transferred to future generations. One aim of this thesis is to introduce the clock towers in the region and to fill the information gap about these towers, and to aim to examine, reparation the two towers in the region.