Turizmde değişen seyahat eğilimlerinin genç turistlerin konaklama tercihlerine etkisi: Couchsurfing örneği
The effect of changing travel trends in tourism on accommodation preferences of young tourists: Couchsurfing example
- Tez No: 615866
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU GÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Seyahat Eğilimleri, Gençlik Turizmi, Couchsurfing, Paylaşım Ekonomisi, Travel Trends, Youth Tourism, Couchsurfing, Sharing Economy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Son yıllarda gençlerin turizmdeki eğilimlerinde çeşitli farklılıklar görülmektedir. Dünya genelinde yeni neslin sosyal ağları aktif kullanması, bu ağlardan farklı kültür ve ülkelerden akranlarıyla tanışmasını ve kaynaşmasını kolaylaştırmaktadır. Araştırma kapsamında, genç bireylere ücretsiz konaklama imkânı sunan sosyal medya ağlarından Couchsurfing uygulaması seçilmiş ve bu uygulamanın genç turistlerin konaklama tercihleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda, Couchsurfing uygulamasını seyahatlerinde kullanan 26 kişiyle tam yapılandırılmış soru formu ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda: yeni insanlarla/yerli halkla tanışmak, seyahat edilen yeri daha iyi tanımak ve ekonomik olması gibi unsurların Couchsurfing uygulamasının tercih edilmesinde önemli olduğu saptanmıştır. Ayrıca tanımadıkları birinin evinde kalmanın, katılımcıların büyük çoğunluğu için tedirgin edici bir husus olmadığı görülmüş olup Couchsurfing'in ziyaret edilen ülkenin yaşam şeklini gözlemleme noktasında faydalar sunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, there have been several differences in the tendencies of youth in tourism. The active use of social networks by the new generation worldwide makes it easier for them to meet and mingle with their peers from different cultures and countries. Within the scope of the research, Couchsurfing application was selected among the social media networks offering free accommodation to young individuals and the effect of this application on the accommodation preferences of young tourists was investigated. In this context, structured questionnaires were asked to 26 people that use couchsurfing during their travels. As a result of the qualitative research: meeting new people / locals, getting to know the place better and being economical were found important in choosing couchsurfing application. Staying in the home of someone that didn't known was not a concern for the majority of the participants. The most highlighted benefit of Couchsurfing was to make new friends and interact with different cultures and that Couchsurfing was found to offer benefits in observing the lifestyle of the country visited.