Glamping faaliyetlerine yönelik akademik çalışmaların Prisma yaklaşımı ile bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of academic studies on glamping activities using the prisma approach
- Tez No: 1013794
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Glamping, Glamping
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Ana Bilim Dalı
Özet
Turizm sektöründe değişen tüketici beklentileri, sürdürülebilirlik anlayışının önem kazanması ve deneyim odaklı seyahat eğilimlerinin artmasıyla birlikte doğa temelli turizm türlerine yönelik ilgi giderek artmaktadır. Bu kapsamda glamping (glamorous camping), geleneksel kamp deneyimini konfor ve lüks unsurlarla birleştiren alternatif bir turizm türü olarak öne çıkmaktadır. COVID-19 pandemisi sonrasında turistlerin kalabalık destinasyonlardan uzaklaşarak doğa ile bütünleşik, bireyselleştirilmiş ve güvenli turizm deneyimlerine yöneldiği görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, 2012–2025 yılları arasında glamping faaliyetlerine yönelik gerçekleştirilen akademik çalışmaların bibliyometrik analiz yöntemiyle incelenmesidir. Araştırma kapsamında makale, lisansüstü tez, bildiri ve kitap bölümü gibi akademik yayınlar değerlendirilmiş; çalışmaların yıllara göre dağılımı, yazar iş birlikleri, atıf yapıları, anahtar kelime ilişkileri ve tematik eğilimleri analiz edilmiştir. Çalışmada veri toplama sürecinde PRISMA yaklaşımı kullanılmış; veriler ise Scopus, Web of Science ve Ulusal Tez Merkezi veri tabanlarından elde edilmiştir. Bibliyometrik ağ analizlerinde VOSviewer programından yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, glamping turizmine yönelik akademik çalışmaların özellikle son yıllarda belirgin biçimde arttığını göstermektedir. Literatürde sürdürülebilirlik, deneyim ekonomisi, tüketici davranışı ve doğa temelli turizm temalarının ön plana çıktığı belirlenmiştir. Ayrıca çalışmaların büyük bölümünün uluslararası literatürde yoğunlaştığı, Türkiye'de ise glamping alanındaki akademik üretimin sınırlı düzeyde kaldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte literatürde iş birliği ağlarının gelişmekte olduğu ve disiplinlerarası çalışmaların artış gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma, glamping literatürünün mevcut yapısını sistematik biçimde ortaya koymakta ve alandaki araştırma eğilimlerini değerlendirmektedir. Çalışmanın, glamping turizmi alanında gelecekte gerçekleştirilecek akademik araştırmalara teorik ve metodolojik açıdan katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In the tourism sector, changing consumer expectations, the increasing importance of sustainability, and the growing trend towards experience-oriented travel have led to a growing interest in nature-based tourism. In this context, glamping (glamorous camping) stands out as an alternative tourism type that combines the traditional camping experience with comfort and luxury elements. Following the COVID-19 pandemic, tourists have moved away from crowded destinations towards integrated, individualized, and safe tourism experiences connected with nature. The aim of this research is to examine academic studies on glamping activities conducted between 2012 and 2025 using bibliometric analysis. The research evaluated academic publications such as articles, postgraduate theses, conference papers, and book chapters; the distribution of studies by year, author collaborations, citation structures, keyword relationships, and thematic trends were analyzed. The PRISMA approach was used in the data collection process; data were obtained from Scopus, Web of Science, and the National Thesis Center databases. The VOSviewer program was used for bibliometric network analysis. Research findings indicate a significant increase in academic studies on glamping tourism, particularly in recent years. Sustainability, the experience economy, consumer behavior, and nature-based tourism are prominent themes in the literature. Furthermore, it has been determined that the majority of studies are concentrated in international literature, while academic output in Turkey regarding glamping remains limited. However, the literature shows a development of collaborative networks and an increase in interdisciplinary studies. This research systematically presents the current structure of the glamping literature and evaluates research trends in the field. It is expected that this study will contribute theoretically and methodologically to future academic research in the field of glamping tourism.