18-45 yaş aralığında fazla kilolu ve evre 1 obez hastalarda aralıklı kalori kısıtlama ve sürekli kalori kısıtlama diyet uygulamalarının metabolik ve antropometrik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of metabolic and anthropometric results of intermittent calorie restriction and continuous calorie restriction diet practices in overweight and stage 1 obese patients between 18-45 years of age
- Tez No: 615934
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BASAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Aralıklı oruç diyeti, Kas kütlesi, Yağ kütlesi, Obesity, Intermittent fasting diet, muscle mass, Fat mass
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Amacımız; yetişkin yaş grubunda fazla kilolu ve evre 1 obez hastalarda günlük kalori kısıtlama ve aralıklı kalori kısıtlama gibi iki farklı diyet stratejisinin antropometrik, metabolik değerler ve kas üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. MATERYAL VE YÖNTEM: Çalışmaya 18-45 yaş arası fazla kilolu ve evre 1 obez 66 hasta dahil edildi. Hastalar 3 gruba ayrıldı. IF diyet grubuna (n=23) aralıklı oruç diyet yönteminin 5:2 modeli uygulandı. SKK diyet grubuna (n=21) sürekli kalori kısıtlama diyet stratejisi uygulandı. Serbest beslenme grubu (n=22) ise tedavisiz takip edildi. Hastaların bazal ölçümleri alındıktan sonra 1. ay, 3. ay, 6. ay olmak üzere toplam 4 kez ölçüm yapıldı. Her kontrol vizitte hastaların boy, kiloları, beden kitle indeksi, tansiyon, bel çevresi, üst kol ve baldır çevreleri, biyoelektronik empedans analizi yapılarak yağsız vücut kütlesi, yağ kütlesi, bazal metabolizma hızı kaydedildi. Yağsız vücut kütle indeksi (FFMI) hesaplandı. El kavrama gücü ölçüldü. Genel yürüme hızı testi uygulandı. Hastaların fiziksel performansları 'International Physical Activity Questionnaire' (IPAQ-SF) ile hafif, orta ve yüksek aktiviteli olarak hesaplandı. Hastaların duygu durumlarını değerlendirmek için Görsel Analog Skorlaması uygulandı. 0. ay, 3. ay ve 6. Ay vizitlerinde AKG, HbA1c, HOMA-IR, insülin, total kolesterol, HDL, LDL, TG, VLDL, CRP sonuçları değerlendirilerek kaydedildi. BULGULAR: Altı aylık takip sonuçlarına göre kilo, beden kitle indeksi, yağ kütlesi, kas kütlesi, FFMI, bel çevresi, sağ ve sol kol çevresi, sağ ve sol baldır çevresi değişimi açısından İF ve SKK diyet gruplarında istatistiksel olarak anlamlı ve benzer azalma saptanmıştır (p0,05). El sıkma kuvveti testi ölçümlerinde İF diyet grubunda istatistiksel anlamlı artış saptanırken SKK ve serbest beslenme grubunda anlamlı değişiklik görülmemiştir. Total kolesterol, TG, LDL, VLDL, HOMA-IR, insülin, HbA1c düzeyinde İF ve SKK diyet gruplarında istatistiksel olarak benzer ve anlamlı azalma saptanmıştır (p0,05). SONUÇ: 18-45 yaş aralığında fazla kilolu ve evre 1 obez bireylerde İF ve SKK diyetleri metabolik parametreleri düzeltir. İF ve SKK kas kütlesinde azalmaya yol açar. Bu azalmaya karşın İF diyeti kas gücünü arttırır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: The aim of this study is to compare the effects of two different dietary strategies such as daily calorie restriction and intermittent calorie restriction on anthropometric, metabolic values and muscle in overweight and stage 1 obese patients in adult age group. MATERIALS AND METHODS: Sixty-six overweight and stage 1 obese patients aged 18-45 years were included in the study. Patients were divided into 3 groups. The 5:2 model of intermittent fasting diet was applied to the IF diet group (n=23). Continuous energy restriction diet strategy was applied to CER diet group (n=21). The free feeding group (n=22) was followed without treatment. After the basal measurements of the patients, 1. month, 3. months and 6. months were measured. At each control visit, height, weight, body mass index, blood pressure, waist circumference, bilateral upper arm and calf circumference, fat free mass, fat mass and basal metabolic rate by bioelectronic impedance analysis were recorded. Fat Free Mass Index (FFMI) was calculated. Hand grip strength was measured. General walking speed test was performed. Physical performance of the patients was calculated as IPAQ-SF as mild, moderate and high activity. Visual Analogue Scoring was performed to assess the mood of the patients. At 0, 3, and 6 months, glucose, HbA1c, HOMA-IR, insulin, total cholesterol, HDL, LDL, TG, VLDL, CRP were recorded. RESULTS: Six-month follow-up results showed a statistically significant and similar decrease in weight, body mass index, fat mass, fat free mass, FFMI, waist circumference, right and left arm circumference, right and left calf circumference changes in IF and CER diet groups (p < 0.05). There was no statistically significant change in walking speed, systolic and diastolic blood pressure measurements, HDL, glucose, CRP values in IF and CER diet groups during the 6-month follow-up period (p>0,05). There was a statistically significant increase in hand grip test measurements in the IF diet group, but not in the CER and free feeding groups. Total cholesterol, TG, LDL, VLDL, HOMA-IR, insulin, HbA1c levels were significantly and similar decreased in IF and CER diet groups (p 0.05). CONCLUSİON: IF and CER diets improve metabolic parameters in overweight and stage 1 obese individuals aged 18-45 years. IF and CER lead to a decrease in muscle mass. In spite of this reduction, the IF diet increases muscle strength.