İskemik inmeli hastalarda matrix GLA proteini G-7A ve T-138C gen polimorfizmlerinin hastalık ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of matrix GLA protein G-7A ve T-138C gene polymorphisms in patients with ischemic stroke
- Tez No: 615947
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMMAM SİPAHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, MGP G-7A gen polimorfizmi, MGP T-138C gen polimorfizmi, Ischemic stroke, MGP G-7A gene polymorphism, MGP T-138 C gene polymorphis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
İnsan sağlığı ve bu konuda yapılan araştırmalar günümüzde hala önemini yitirmemiştir. Uzun yıllardan beri kişilerin hayat kalitesini düşüren hastalıklar arasında yerini koruyan inme ve çok nedenli etiyolojisi, bu konuda araştırmacıları çalışma yapmaya itmiştir. Beynin kanlanmasını sağlayan damarlardan bir ya da birkaçının tıkanması ile meydana gelen iskemik inme ise en sık görülen inme grubudur. İskemik inme etyolojisinde birden çok faktör bulunmakla birlikte kalıtım ile olan ilişkisi de uzun zamandır araştırmalara konu olmaktadır. Çalışmamızın amacı Matrix Gla Proteini G-7A ve T-138C gen polimorfizmlerinin iskemik inme hastalığı için genetik risk faktörü olma ihtimalini araştırmaktır. Çalışmamızda belirlenen istatiksel analizlere göre, hasta grubu olarak 52 iskemik inmeli hasta ve kontrol grubu olarak 60 nörolojik hastalığı olmayan kişi bulunmaktadır. Matrix Gla Proteini G-7A ve T-138C gen polimorfizmleri, polimeraz zincir reaksiyonu ve ardından restriksiyon fragment uzunluk polimorfizmi yöntemleri yardımıyla belirlenmiştir. Çalışmamız sonucunda MGP gen polimorfizmlerinden G-7A için hem istatiksel hem de klinik olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. T-138C için ise istatiksel olarak anlamlı bir fark olmasa da klinik anlamlılık gösteren sonuçlar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Human health and research on this subject has not lost its importance today. Stroke and its multifactorial etiology, which have been among the diseases that decrease the quality of life of people for many years, have led researchers to work on this subject. Ischemic stroke, caused by obstruction of one or more of the vessels that provide blood to the brain is the most common stroke group. Although there are multiple factors in the etiology of ischemic stroke, its relationship with heredity has long been the subject of research. The aim of this study was to investigate the possibility that Matrix Gla Protein G-7A and T-138C gene polymorphisms are genetic risk factors for ischemic stroke disease. According to the statistical analysis determined in our study, there were 52 ischemic stroke patients as the patient group and 60 people without neurological diseases as the control group. Matrix Gla Protein G-7A and T-138C gene polymorphisms were determined by polymerase chain reaction followed by restriction fragment length polymorphism. As a result of our study, no statistically significant difference was found between MGP gene polymorphisms and G-7A. Although there was no statistically significant difference for T-138C, clinical results were found.