Zihinsel engelli bireylere evde bakım veren aile üyelerinin yaşadıkları güçlükler
Difficulties of family members caring for mentally disabled individuals at home
- Tez No: 615965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN TAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Family, caregiver, care burden, difficulties
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ailede engelli bir çocuğun dünyaya gelmesiyle birlikte aile üyelerinin yaşantıları, duyguları ve düşünceleri olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu araştırmada zihinsel engelli bireylere evde bakım veren aile üyelerinin yaşadıkları güçlükleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kocaeli Gebze Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünün evde bakım hizmetinden faydalanan gönüllü katılımcılara yer verilmiştir. Veriler bakım veren aileler ve zihinsel engellilere ilişkin Bilgi Toplama Formu, zihinsel engelli bireyin evde bakımında karşılaşılan güçlüklere yönelik Bilgi Toplama Formu ve Bakım Verme Yükü Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle araştırmacı tarafından toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde yüzdeler ve ortalamalara verilmiştir. Ayrıca tek yönlü varyans analizi, bağımsız gruplarda t testi ve pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır. Çalışmamıza 97 kadın ve 27 erkek zihinsel engelli yakını katılmıştır. Katılımcıların % 73,4'ünün zihinsel engelli bireye 17-24 saat bakım verdikleri, bakım sürecinde en çok tedavi, ekonomi ve ulaşım konularında desteğe ihtiyaç duydukları görülmüştür. Bakım hizmeti veren aile üyelerinin bakım yükü ölçeği puanı ortalaması 39,52±15,839 olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılım gösteren aile üyelerinin cinsiyeti, yaşı, medeni durumu, çocuk durumu, aile yapısı, sosyal güvencesi ve engelli bireye yakınlık derecesi bakım yükünü etkilememektedir (P>0.05).
Özet (Çeviri)
With the birth of a disabled child in the family, the lives, feelings and thoughts of the family members are adversely affected. This study was conducted to determine the difficulties experienced by family members who provide home care for people with intellectual disabilities. 124 volunteer participants benefiting from home care services of Kocaeli Gebze Social Service Center Directorate were included. Data were collected by face-to-face interviews by using the Information Gathering Form for caregiving families and mentally retarded individuals, the Information Gathering Form for Difficulties Encountered in Home Care of mentally retarded People and the Caregiver Burden Scale. Percentages and averages were included in the statistical analysis of the data. In addition, one-way analysis of variance, independent samples t-test and pearson correlation analysis were used.