Beta-aminopropionitril'in sıçanlarda alkalen madde ile oluşturulan koroziv özefagus yanığı sonrası gelişen fibrozis üzerindeki tedavi edici etkilerinin araştırılması (deneysel çalışma)
The therapeuti̇c effects of beta-aminopropionitrile (bapn) on the prevention of fibrozis in alkali burns of the esophagus in rats, in an experimental corrosive esophagitis model
- Tez No: 615999
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kostik özofagus yanığı, Koroziv özefajit, Beta-aminopropionitrile (BAPN), Prednisolon, Striktür, Fibrozis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
AMAÇ: Bu deneysel çalışmanın amacı koroziv özofagus yanığı oluşturulan sıçanlarda, BAPN ve prednisolon'un özefagusta hasar ve darlık oluşumunu önleyici etkilerinin araştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEM: Yirmi sekiz adet sıçan rastgele dört eşit gruba ayrıldı. Laparotomi sonrası distal özofagusa 90 saniye uygulanan %37,5 NaOH ile kostik özofagus yanığı oluşturuldu ve ardından salin ile yıkandı. Grup 1'deki sıçanlarda koroziv özofageal yanık oluşturuldu ve intraperitoneal yolla salin verildi. Grup 2'deki sıçanlarda koroziv özofageal yanık oluşturulduktan sonra intraperitoneal yolla BAPN (500mg/kg/gün) verildi. Grup 3'teki sıçanlarda koroziv özofageal yanık oluşturuldu ve intraperitoneal yolla prednisolon (1mg/kg/gün) verildi. Grup 4'teki (sham; kontrol grubu) sıçanlarda laparotomi sonrasında koroziv özofageal yanık oluşturulmadı. Tüm gruplar 28. günde sakrifiye edildi. Tedavinin etkinliği histopatolojik doku hasarı skorlamasına (HDS) ve stenoz indeksine (SI) göre değerlendirildi. BULGULAR: Grup 1'de HDS ve SI, diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Grup 3 ve Grup 1 arasında anlamlı bir fark yoktu. BAPN verilen Grup 2'de SIi ve HDS, prednisolon verilen Grup 3'göre anlamlı derecede daha düşük saptandı. Prednisolonun HDS'si ve SI'sini anlamlı derecede azalttığı tespit edilemedi. SONUÇ: Koroziv özofajit oluşturulan sıçanlara uygulanan BAPN doku hasarını azaltarak fibrozis gelişiminde koruyucu bir etkiye sahip olabilir.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND: Beta-Aminopropionitrile (BAPN) is a potent irreversible inhibitor of lysyl oxidase, the enzyme which initiates cross-linkage formation in elastin and collagen. The aim of this study was to investigate the efficacy of BAPN and prednisolone on the prevention of esophageal damage and stricture-formation development after esophageal caustic injuries in rats. METHODS: Twenty-eight rats were divided into four groups of 7 rats each. In groups 1, 2, and 3, caustic esophageal burns were created by applying 37.5% NaOH (4) to the distal esophagus for a period of 90 seconds, followed by a saline rinse (5). A midline laparotomy was performed in group 4 (sham). In group 1, only normal saline was administered. In group 2, BAPN (500mg/kg/day) was given intraperitonealy, and in group 3, prednisolone (1mg/kg/day) was given intraperitonealy. The efficacy of the treatment was assessed on day 28 by measuring the stenosis index (SI) (6, 7) and the histopathologic damage score (HDS) (8).