Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olgularında kırılganlık sendromunu etkileyen faktörler ve sistemik inflamasyonla ilişkisi
Factors affecting frailty syndrome in chronic obstructivepulmonary disease patients and its relationship withsystemic inflammation
  1. Tez No: 616012
  2. Yazar: BURCU TALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİSUN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kırılganlık Sendromu, Kırılganlık İndeksi, KOAH, Sistemik İnflamasyon, hsCRP, Frailty Syndrome, Frailty Index, COPD, Systemic Inflammation, hsCRP
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve amaç: Kırılganlık yaşlanma ile ortaya çıkan güçsüzlük, fizyolojik rezervlerde azalma ile karakterize, her türlü stres durumundan daha kolay ve fazla etkilenmenin görüldüğü bir geriatrik sendrom olarak tanımlanmıştır. Günümüzde artan yaşam süreleri göz önüne alındığında bu sendrom gittikçe önem kazanmaktadır. Çalışmamızın amacı KOAH olgularında kırılganlık sendromunu etkileyen faktörleri tanımlamak ve sistemik inflamasyonla ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma ADÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran, 65-84 yaş arası ve GOLD 2019 kriterlerine göre KOAH tanısı alan 64 olgu ile yapıldı. Sistemik inflamatuvar bir hastalığı veya malignitesi olan, alevlenme döneminde olan, çalışmayı kabul etmeyen olgular çalışma dışı bırakıldı. Olgulara çalışma ile ilgili bilgilendirme yapıldıktan sonra yazılı onamı alındı, demografik verileri, vücut kitle indeksi, GOLD'a göre KOAH risk grubu, eşlik eden komorbiditeler, hastaların kullanmakta oldukları ilaçlar ve dozları, alevlenme sayısı, hastanede yatış sayısı, alevlenme sıklığı, mMRC ve CAT skorlarını içeren çalışma formları çalışmacı hekim tarafından birebir yüz yüze görüşme ile dolduruldu. Tüm olgulara solunum fonksiyon testi, 6 dk yürüme testi ve Tilburg Kırılganlık Testi yapıldı. Sistemik inflamasyon göstergeleri olan N/L oranı, hsCRP, IL-6, 8OH-dG, IL-18 için olgulardan hem düz tüpe hem de EDTA'lı tüpe kan alındı ve derin dondurucuda saklandı. Daha sonra çözdürülüp tüm örnekler birlikte human ELISA kitleri ile çalışıldı. İstatistiksel değerlendirme için hastalar Tilburg testi sonuçlarına göre kırılgan (Grup 2) ve kırılgan olmayan (Grup 1) olarak iki gruba ayrıldı. İstatistiksel değerlendirme SPSS-21 istatistiksel analiz yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. İki grup arasında fark olup olmadığı bağımsız örneklem t testi ile Mann Whitney U testi ile değerlendirildi. Korelasyon için Pearson korelasyon testi ve two-tailed testi uygulandı. 39 Bulgular: Olguların %71,9'u 65-74 yaş arasında iken, %18'inin 75-84 yaş arasında olduğu saptandı. Hastaların % 63,9'u Tilburg testi sonucuna göre kırılgan olarak değerlendirildi. VKİ ile Tilburg kırılganlık skoru arasında istatiksel anlamlı ilişki saptandı (p:0,035). Kırılgan gruptaki olgularda VKİ düşük izlenirken kırılgan olmayan grupta yüksek izlendi. Kırılganlık ve kilo arasında negatif korelasyon olduğu görüldü (p:0,304). Komorbidite sayısı ile Tilburg kırılganlık skoru arasında istatiksel anlamlı ilişki saptandı (p:0,007). Kırılganlık olan grupta komorbidite sayısı daha fazlayken kırılgan olmayan grupta daha az bulundu. Kırılganlık ve kullanılan ilaç sayısı arasında pozitif korelasyon olduğu görüldü (p:0,390). Kıırlganlık skoru GOLD grup B&C olanlarda A&D grubundakilere göre belirgin artmış olarak saptandı (p:0,006). Kırılganlık ve 6DYT mesafesi yüzdesi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi (p:0,044). Kırılgan olan hastalarda (grup2) 6DYT mesafesi yüzdesinin düşük (13,39±7,89 ), kırılgan olmayanlarda (grup 1) ise yüksek (56,55±12,87) olduğu görüldü (p:0,044). Kırılgan olan ve kırılgan olmayan gruplar arasında NLO (mkrL) değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p:0,007). NLO kırılgan gruptaki hastalarda kırılgan olmayan gruptaki hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek izlendi. Kırılgan olan ve olmayan gruplar arasında HsCRP(ng/mL) , IL-6 (ng/L), IL-18 (ng/L) ve 8-oHDG (ng/mL) değerleri bakımından ise istatistiksel anlamlı farklılık bulunmadı (p >0,01). Sistemik inflamasyon ve oksidatif stres göstergeleri ile Tilburg kırılganlık skoru arasında anlamlı korelasyon tespit edilmedi (p>0,05). Çalışma sonuçlarımıza göre Tilburg kırılganlık skoru KOAH hastalarını değerlendirmekte kullanılan GOLD evresi, VKİ, komorbidite sayısı ve kullanılan ilaç sayısı, CAT skoru, 6 dk yürüme testi yüzdesi gibi parametrelerle paralellik göstermektedir. KOAH kontrolüne ek olarak kırılganlığın rutin değerlendirmesi kırılganlığın ilerlemesini engelleyebilir; KOAH takibinde doktorlara ek önemli bilgiler sağlayabilir ve fiziksel ve solunum rehabilitasyonu, geriatrik ve beslenme uzmanlarına yönlendirmeler de dahil olmak üzere erken müdahalelerin yapılmasına izin verebilir. 40
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Frailty is defined as a geriatric syndrome characterized by weakness resulting from aging, reduced physiological reserves, and more easily and more affected by any type of stress. This syndrome is becoming more and more important considering the increasing life expectancy. The aim of this study was to identify the factors affecting the frailty syndrome in COPD patients and to investigate its relationship with systemic inflammation. Materials and Methods: The study was carried out with 64 patients between the ages of 65-84 and diagnosed as COPD according to GOLD 2019 criteria. Cases with a systemic inflammatory disease or malignancy that were exacerbated and did not accept the study were excluded. Written informed consent was obtained after informing the patients about the study, demographic data, body mass index, COPD risk group according to GOLD, comorbidities, drugs used by patients, number of exacerbations, number of hospitalizations, exacerbation frequency, mMRC and CAT The study forms including the scores were filled in by face-to-face interviews. Pulmonary function test, 6 min walk test and Tilburg Frailty Test were performed in all cases. Blood samples were collected from both the flat tube and EDTA tube and stored in the freezer for systemic inflammation, N/L ratio, hsCRP, IL-6, 8OH-dG, IL-18. Then, all samples were thawed together and studied with human ELISA kits. For statistical evaluation, patients were divided into two groups as frail (Group 2) and non-frail (Group 1) according to Tilburg test results. Statistical analysis was performed using SPSS-21 statistical analysis software. The difference between the two groups was evaluated by independent sample t-test and Mann-Whitney U test. Pearson correlation test and two-tailed test were used for correlation. Results: While 71.9% of the cases were between 65-74 years, 18% were between 75-84 years. According to Tilburg test, 63.9% of the patients were evaluated as frail. 42 There was a statistically significant relationship between BMI and Tilburg frailty score (p: 0.035). BMI was low in the frail group and high in the non-frail group. There was a negative correlation between frail and weight (p: 0.304). There was a statistically significant relationship between the number of comorbidity and Tilburg frailty score (p: 0.007). The number of comorbidity was higher in the frail group and less in the non-frail group. There was a positive correlation between frailty and the number of drugs used (p: 0.390). The frailty score was significantly higher in GOLD group B&C group than in A&D group (p: 0.006). There was a statistically significant difference between frailtys and 6MWT percentage (p: 0.044). The percentage of 6MWT distance was found to be low (13.39 ± 7.89) in patients who were frail (group 2) and high (56.55 ± 12.87) in non-frail patients (group 1) (p: 0.044). A statistically significant difference was found between the frail and non-frail groups in terms of NLR (mkrL) values (p: 0.007). The NLR was significantly higher in the frail group than in the non-frail group. There was no statistically significant difference between HsCRP (ng/mL), IL-6 (ng/L), IL-18 (ng/L) and 8-oHDG (ng/mL) values between frail and non-frail groups (p> 0). No significant correlation was found between systemic inflammation and oxidative stress indicators and Tilburg frailty score (p> 0.05). Conclusion: According to our results, Tilburg frailty score is parallel to parameters such as GOLD stage, BMI, number of comorbidity and number of drugs, CAT score, 6 min walk test percentage used to evaluate COPD patients. Routine assessment of frailty in addition to COPD control may hinder the progression of frailty, provide doctors with additional important information in the follow-up of COPD and allow early interventions, including referrals to physical and respiratory rehabilitation, geriatric and nutritional specialists.