The role of TNF-β gene polymorphism in ovarian cancer
Yumurtalik kanserinde TNF-β gen polimorfizmin rolü
  1. Tez No: 815738
  2. Yazar: SHIYA HUSSEIN IBRAHIM IBRAHIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA GULEC YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yumurtalık kanseri, TNF-β, polimorfizim, Ovarian cancer, TNF-β, polymorphism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çeşitli çalışmalar, yumurtalık kanserine yatkınlıkta inflamatuar yanıtın değiştiğini göstermiştir ve inflamatuar sitokinlerdeki polimorfizmlerin, yumurtalık kanseri (YK) dahil olmak üzere malignitelerin gelişiminde önemli bir rol oynadığı kanıtlanmıştır. Bu nedenle bu çalışmada Türk kadınlarında TNF-β (+252A>G) polimorfizmleri ile OK riski arasındaki ilişkiyi araştırdık. Bu çalışma 47 kişilik bir vaka grubu ve 45 kişilik kontrol grubu ile yürütülmüştür. Genotipleme analizi için RT-PCR ve gruplar arasındaki anlamlı farklılıkları karşılaştırmak için istatistiksel analizler yaptık. Sonuçlarımıza göre kontrol grubunda AA genotipi %64,4 (45 üzerinden 29), AG genotipi %35.5 (45 üzerinden 16) ve GG genotipi %0 (40 üzerinden 0) olarak tespit edilmiştir. Over kanseri hastalarında AA genotipi %53,1 (47'den 25'i), AG genotipi %29.7'si (47'den 14'ü) ve GG genotipi %8.5'i (47'den 4'ü) dağılmıştır. p değeri 0.802 olan gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Kesin ilişkiyi araştırmak için daha büyük popülasyonlarla daha ileri çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
This study explored the relationship between ovarian cancer (OC) risk in Turkish women and polymorphisms in TNF-β (+252A>G), which are known to play a critical role in malignancy development. The study included 47 cases and 45 controls and used RT-PCR for genotyping analysis. Statistical analysis was conducted to compare significant differences between the groups. The outcomes showed that the control group had an AA genotype at 64.4% (29 out of 45), an AG genotype at 35.5% (16 out of 45), and a GG genotype at 0% (0 out of 40). In the ovarian cancer patient group, the AA genotype was at 53.1% (25 out of 47), the AG genotype at 29.7% (14 out of 47), and the GG genotype at 8.5% (4 out of 47). However, no significance was observed when comparing the groups, with a p-value of 0.802. more extensive studies with larger population scales are necessary to determine the exact association.