İnovatıf ajanlar ile MCF-7 VE MG63 kanser hücre hatlarının onkolojik yolaklarının inhibisyonunun incelenmesi
Innovative agents and examination of inhibition of oncological pathways MCF7 ANDMG63 cancer cell lines
- Tez No: 616046
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYLAN HEPOKUR, DOÇ. DR. BEHZAT ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Inovatif Ajanlar, MCF7 Hücre Hattı, MG63 Hücre hattı, Hücre Kültürü, Cancer, innovative agents, MCF-7 Cell line, MG63 Cell line, Cell Culture
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Kanser hücrelerin kontrolsüz bölünmesidir. Kanser dünya için önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bunun sonucu olarakta dünya ülkelerinde ki ekonomik yükün çok daha fazla artmasını neden olmuştur. Ülkemizde her yıl 150.000 kişinin kansere yakalandığı tahmin edilmekte ve 2020 yılında ise bu rakamın 300.000 olacağı öngörülmektedir. Kanser ölüm sebebi olarak, kalp damar hastalıklarından sonra 2. sıradadır. Özellikle akciğer, meme ve kalın bağırsak kanseri en sık rastlanan türler arasındadır. Bu nedenle sağlık alanındaki çalışmalar kanser de yeni ilaç geliştirme alanına kaymıştır. Ekonomik ve terapötik etkinliği fazla ajanlar geliştirmek en önemli hedef haline gelmiştir. Bu çalışmada da kullanılan bileşiklerin bu doğrultuda değerlendirmesi hedeflenmektedir. Önerilen bu proje; sentezlenen bazı kalkon türevlerinin biyolojik aktivite çalışmalarını kapsamaktadır. Hedefe yönelik kanser tedavisi için bir kalkon türevi bileşik MCF-7, MG63, HT-29, HepG2 hücre hatlarına uygulanılarak anti-kanser etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada 100-50-25-12.5-6.25-3.125 µM konsantrasyonlarında XTT metodu ile antikanser özelliği tespit edilmiştir. Çalışmada bileşiğin MCF-7 hücre hattında 24 saat inkübasyon süresi sonunda IC50 değeri 7,07 µM olarak bulundu. Hücreler apoptotik bir uyarı ile karşılaştıkları zaman içsel ve dışsal apoptotik yolaktan biri aktive olur. İçsel yolakta görevli olan Bcl-2 ve Bax protein ailesi, apoptozun düzenlenmesinde önemli bir role sahiptir. Bcl-2 ve Bax gibi anti-apoptotik proteinler apoptozu inhibe eder. Bu bilgiler ışığında anti-apoptotik protein Bcl-2 ve Bax düzeylerini belirlemeye yönelik yaptığımız deneylerin sonuçlarına göre; MCF-7 hücre düzeyinde sentezlenen maddeler anti-apoptotik mekanizmaya hiç etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cancer is the uncontrolled division of cells. Cancer has become an important health problemfor the world. As a result,the economic burden in the world countries has increased much more it is estimoted that 150.000 people are cought in cancer every year in our country and it isestimoted that this figure will be 300.000 in 2020 .As a result of death,cancer is in the second rank after cardiovasculer diseases. Especially,lungbreast and large intestine cancer are amongthe mast common. For this reason, studies in the health field have shifted to the field of new drug development in cancer. Economic and therapeutic activty has become the most important target to develop more agents it is aimed to evoluate the compounds used in this study in this direction. This project which was affered covers the biological activity studies of some syntherized calconal derivatives, İt was aimed to determine anti-cancer effects by apply to MCF-7,MG-63, HT-29,Hep 62 cell Lines of a calcine derivative compound for targeted cancer treatment. Anti-cancer were properties were determined with the method of XTT at 100-50-25-12.5-6.25-3.125 M concertrations in the study conducted. The IC 50 volue of the end of the 24 hourincubation period in the cell line of the compound MCF-7 in the study was found to be 7.07 M When cell respond to on apoptotic stimulus, an internal and external apoptotic pathway activates. Bel-2 and the Box protein family, which are involved in the internal pathway,have an important role in requlating apoptosis.Anti-apoptotic proteins such as Bel-2 and Bax inhibit apoptosis. According to the results of our experiments to determine levels of anti-apoptic proteins Bel-2and Bax in the light of this information the substances synthesized at the MCF-7 cell have not shown any effect on the anti-apoptic mechanism.