Bell palsili hastalarda nötrofil/lenfosit oranı ve platelet /lenfosit oranının kortikosteroit tedavisi öncesi ve sonrası değerlendirilmesi ve bu oranların fasiyal paralizi evresi ve prognozu ile korelasyonun prospektif olarak incelenmesi
Evaluation of neutrophil / lymphocyte ratio and platelet / lymphocyte ratio before and after corticosteroid treatment in patients with bell palsy and prospective investigation of correlation with prognosis
- Tez No: 616121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÜNSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Bell palsi, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı, Bell palsy, neutrophil / lymphocyte ratio, platelet / lymphocyte ratio
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Tam kan sayımı ile inflamatuar ve mikrovasküler dolaşım bozukluğu belirteçleri basit ve ucuz bir şekilde saptanabilmektedir. Bu çalışma ile idiopatik fasiyal paralizili hastalarda tam kan sayımı parametrelerinin paralizinin şiddeti ve hastalığın prognozu ile ilişkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ağustos 2018 - Ekim 2019 tarihleri arasında prospektif ve tek merkezli olarak yapıldı. Çalışmaya toplam 91 (56 erkek / 35 kadın) erişkin hasta dahil edildi. Bell palsi tanısı konulmuş 56 (36 erkek / 20 kadın) hasta ile çalışma grubu ve başka nedenlerle kliniğimizde elektif operasyon planlanan 35 (20 erkek / 15 kadın) hasta ile kontrol grubu oluşturuldu. Kontrol grubu hastaları başvuru anında, çalışma grubu hastaları ise başvuruda ve paralizinin 2. haftasında tam kan sayımı ve koagülasyon tetkileri ile değerlendirildi. Çalışma grubu ve kontrol grubunun başvuru anındaki, çalışma grubunun ise başvuru ve paralizinin 2. haftasındaki hematolojik parametreleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma grubunun başvuru NLO değeri 3,75±2,76 iken kontrol grubunun NLO değeri 1,86±0,54 olarak saptandı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Çalışma grubunun PLO değeri 130,9±65,4 iken kontrol grubunun PLO değeri 97,2±26,4 saptandı ve fark istatistiksel anlamlı bulundu. MCV, MPV, RDW ve PDW değerleri açısından iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. NLO değeri ile fasiyal paralizi şiddeti arasında korelasyon bulunurken PLO değeri ile hastalık şiddeti arasında ilişki saptanmadı. Çalışma grubundaki tüm hastalarda tam ve tama yakın iyileşme sağlandığından belirtilen parametrelerin prognostik önemi belirlenemedi. Sonuçlar: Bu çalışmada nötrofil ve NLO'nın çalışma grubundaki anlamlı yüksekliği Bell paralizisinin inflamatuar etyolojisini desteklemekle birlikte tam kan sayımı parametrelerinin prognostik önemini saptayabilmek için daha geniş hasta grupları ile çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Complete blood count results can be used to identify markers of inflammatory and microvascular circulatory disorders in a simple and inexpensive manner. In this study, we aimed to investigate the relationship between complete blood count parameters and disease severity and prognosis in patients with facial paralysis. Materials and Methods: The study was conducted between August 2018 - October 2019 as a prospective and single center. The study group consisted of 56 patients with Bell palsy and the control group consisted of 35 healthy subjects. Complete blood count and coagulation tests were performed to patients with Bell palsy at admission and at the second week of admission. Hematological parameters of the study group and control group and the study group at the admission and at 2 weeks were compared statistically. Results: The reference NLR value of the Bell palsy study group was 3.75 ± 2.76, whereas the control group had 1.86 ± 0.54 and the difference was significant. The PLR value of the Bell palsy group was 130.9 ± 65.4, whereas the PLO value of the control group was 97.2 ± 26.4, and the difference was significant. There was no significant difference between MCV, MPV, RDW and PDW values. While NLR value was correlated with disease severity, facial paralysis was not correlated with PLR value. Since all patients had complete and nearly complete recovery, there was no comment on their relationship with prognosis. Conclusion: In our study, neutrophil count and NLR were found to be high in patients with Bell palsy, but no difference was found in PLR, MCV, MPV, RDW and PDW values. Our findings support the inflammatory etiology of Bell's palsy. The prognosis could not be interpreted in all patients because of complete and nearly complete recovery. In order to determine the prognostic significance of hematologic parameters, multicentre studies with larger patient groups are needed.