İkiz çocuklarda ağız-diş sağlığı ve tükürük parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of oral-dental health and saliva parameters in twin children
- Tez No: 616120
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP HATİCE AKYÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İkiz çocuklar, diş çürüğü, tükürük parametreleri, Twin children, dental caries, salivary parameters
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Amaç: Çocuk diş hekimliğinde ikiz çocuklarda yapılan çalışmalar, ikiz doğumlarındaki artışla birlikte güncelliğini korumaktadır. Çalışmamızda ikiz ve ikiz olmayan çocuklarda ağız-diş sağlığı ve tükürük parametreleri açısından farklılıklarının incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti AD Kliniği'ne başvuran, sistemik olarak sağlıklı, 4-14 yaş arası, 120 ikiz ve 60 ikiz olmayan toplam 180 çocuk dahil edildi. Çocuklara ve ebeveynlerine; çocukların sosyo-demografik bilgilerini içeren anket uygulandı. Diş çürüğü değerlendirmesinde DMFT/DMFS-dft/dfs indeksi kullanıldı. S.Mutans varlığı hasta başı kitiyle tespit edildi. Tükürük parametrelerinin tayininde ELISA kitleri kullanıldı. Bulgular: 105'i kız 75'i erkek olan tüm çocuklarda çift yumurta ikizi görülme oranı %66,6 iken tek yumurta ikizi oranı %33,3 bulundu. DMFT-DMFS indeks değerleri ikiz olmayan çocuklarda ikiz çocuklara göre daha yüksek bulunurken, tek ve çift yumurta ikizleri arasında ise anlamlı farklılık tespit edilmedi. S.Mutans pozitif olgularda Streptococcus Mutans negatif olgulara göre, tek yumurta ikizlerinde dft- dfs indeks değeri, çift yumurta ikizlerinde ve ikiz olmayan çocuklarda ise DMFT-DMFS indeks değeri istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu (p0.05).Sonuç: Çalışmamızda, ikiz çocuklarda diş çürüğü ile NO arasında bulunan negatif ilişkinin NO 'in antimikrobiyal etkisini desteklediğini düşünmekteyiz. Diş çürüğünde genetik ve çevresel faktörlerin farklılıklarını tespit edebilmek için ikiz çocuklarla daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim:In pediatric dentistry,studies in twin children remain up to date with the increase in twin births.The aim of this study was to investigate the differences in terms of oral-dental health between twin and singleton children.Material and Method:A total of 180 children,120 of them twins and 60 of them singletons,aged between 4-14 years, were included to this study.All children were healthy.A questionnaire, including socio-demographic information about children,was applied.The DMFT/DMFS-dft/dfs index was recorded.S.Mutans values were recorded with the chairside kits.Salivary parameters were determined by ELISA kits. Results:While the rate of dizygotic twins was 66.6% and monozygotic twins was 33.3% that 105 female and 75 male,in all children.In the monozygotic group;in S. Mutans positive cases,the level of dft-dfs was statistically significantly higher than those of S. Mutans negative cases(p0.05).Conclusion:In our study,we think that the negative relationship between dental caries and NO in twin children supports the antimicrobial effects of NO. Further studies with the twin children are needed to detect differences in genetic and environmental factors in dental caries.