Metastatik tiroit kanserlerinin tedavisinde maksimum 1-131 aktivitesinin belirlenmesi
- Tez No: 616150
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Radyoiyot tedavisi, 131I aktivitesi, tiroid kanseri, ablasyon tedavisi, maksimum güvenli doz, Radioiodine treatment, 131I activity, thyroid cancer, ablation, maximum tolerable activity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
AbuQbeitah, M. (2015). Metastatik Tiroit Kanserlerinin Tedavisinde Maksimum 131I Aktivitesinin Belirlenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Nükleer Tıp A.B.D. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bu çalışmada tiroid kanseri tedavisinde 131I aktivite miktarının güvenli üst limitlerinin belirlenmesinde hastaya spesifik dozimetri yapılarak Biyolojik Etkin Dozu verecek 131I aktivitesinin belirlenmesi amaçlandı. Kapsül invazyonu olan ve uzak organ metastazı yapmış 14 tiroid kanserli hastaya ortalama 2 mCi (74 MBq) 131I oral yolla verildi. Lezyon ve bakiye tiroit dokusu için sintigrafik görüntüler kullanıldı. Hasta idrar çıkmadan tüm vücut sintigrafisi çekildi. Sintigrafi görüntüsünden ilgi alanı (ROI) çizildi. ROI içindeki sayım miktarı belirlendi. 2 mCi aktivitenin sayım olarak karşılığı belirlendi. Ayrıca tiroid bölgesindeki bakiye doku üzerinden ve uzak metastaz bölgeleri üzerinden ROI'ler çizildi. Görüntülemeler çift detektörlü gama kamera ile anteriyor ve posteriyor pozisyon görüntüleri üzerinden ayrı ayrı çizildi. Görüntülemeler radyoiyot uygulamasından 2 saat, 6 saat, 24 saat, 48 saat, 72 saat ve 96 saat sonra yapıldı. Görüntüler üzerinden ayrı ayrı ROI'ler çizilerek sayımları belirlendi. Maksimum uptake gösteren lezyonun 100 Gy bakiye dokunun 300 Gy doz alması için gereken 131I aktivite miktarı OLINDA/EXM software programı ile hesaplandı. Sonuçlarımıza göre; bakiye tiroid dokusunun ablasyonu amacıyla 300 Gy doz veren maksimum güvenli 131I aktivitesi 245 mCi, uzak metastaz tedavisi için gereken ortalama maksimum güvenli 131I aktivitesi 317 mCi olarak bulundu. Kemik iliği dozu kan örnekleri sayımlarından hesaplandı. 14 hastanın kanları radyoiyod uygulanmasından 2 saat, 6 saat, 24 saat, 48 saat, 72 saat, 96 saat ve 144. Saat alındı ve gama sayıcıda sayıldı. Sayımlardan kemik iliği dozları OLINDA/EXM, Traino Metodu, 2007, Siegel Metodu, 2005, Wessels 2004 Modülü metodları ile ayrı ayrı hesaplandı. Sonuçlarımıza göre OLINDA/EXM yöntemi ile Wessels metodu en güvenli hesaplama yöntemi olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
AbuQbeitah, M. (2015). Bone Marrow Maximum Tolerable Dose And Lesion Absorbed Dose Estimation Using Different Dosimetry Methods. İstanbul University, Institute of Health Science, Nuclear Medicine Department. MasterThesis. İstanbul. Our study aimed to estimate maximum tolerable activity of 131I in metastatic differentiated thyroid cancer patients in accordance with predetermined biologic effective dose taking in the consideration the individuality of each patient. 14 patients with distal invasion of differentiated thyroid cancer were subjected to undergo a procedure of 2 mCi (74 MBq) 131I administered orally .up to 2 hours after administration the patients were asked not to micturate till whole body scan and 2cc blood withdrawal were performed and through drawing tool in gama camera body contours , lesion of interest and thyroid remainder tissue were outlined in the anterior and posterior views ,all ROI drawings were reflected to the other acquisition points views in different time after administration 2 hours, 6 hours, 24 hours, 48 hours, 72 hours ve 96 hours. The counts measured from the ROIS were converted to activity in order to calculate the absolute activity required to deliver absorbed dose to thyroid remainder tissue 300Gy and distal metastases 100Gy as well as bone marrow maximum tolerable activity not exceed 2Gy absorbed dose using OLINDA/EXM software.Our findings demonstrate that the activity necessary to ablate thyroid remainder tissue in the own patient who contained 37mCi and the average activity needed to ablate distal metastases for all the patients was 250±338 mCi. The activity retended in blood samples was measured on well-gama counter and the counts were converted to activity to calculate bone marrow dose from the tracer activity firstly using different dosimetry methods OLINDA/EXM, Traino Method, 2007, Siegel Method, 2005, Wessels 2004 and we found that OLINDA/EXM and Wessels et al model is noninvasive and practical models for dosimetry.