Roma ve Batı Hunları askeri sistem karşılaştırması
Comparision of Rome and West Huns military system
  1. Tez No: 616179
  2. Yazar: KERİM KARASU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Roma İmparatorluğu, Batı Hunlar, Askeri Güç, Strateji, Rome Empire, Western Huns, Military Power, Strategy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tarih araştırmalarında, tarihin sosyal ve iktisadi boyutu, yaşanan olayların pek çoğunun sebebi olması bakımından oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı Roma imparatorluğu ile Batı Hunların izlediği askeri güç ve stratejilerini incelemek ve sonuçları karşılaştırarak analiz yapmaktır. Toplumların, devletlerin sosyal ve iktisadi yapılarının anlaşılmasıyla, askeri gelişimlerinin sebep ve sonuçları daha iyi görülebilir. Roma İmparatorluğu tarihi incelendiğinde, en önemli icra organı ordu olan, büyümek için mutlak surette savaşmak zorunda olduğunu anlamış bir milletin omuzları üzerinde yükselmiş, Avrupa kıtasında doğup, Asya ve Afrika'ya yayılmış olmakla dünya siyasetine yön vermiş olan bir imparatorluk olduğu görülmektedir. Batı hunları incelendiğinde ise savaş usulleri ve silahları Avrupa'da çok farklı bir model oluşturmuştur. Orduların savaş stratejileri ve atları kullanmalarından dolayı kazandıkları süper hız savaş alanında büyük başarılara imza attığı görülmektedir. Çalışmaya model olarak Roma imparatorluğu ve Batı Hunların seçilmesine, askeri alanda izledikleri yolların farklı olmaları neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
In the study of history, the social and economic dimension of history is very important as it is the cause of most of the events. The aim of this research is to examine the military power and strategies followed by the Roman Empire and the Western Huns and to compare and analyze the results. By understanding the social and economic structures of societies and states, the causes and consequences of their military development can be better seen. When the history of the Roman Empire is examined, it is seen that the most important executive organ is the army, an empire that has risen on the shoulders of a nation who has understood that it has to fight in order to grow. When the Western Huns ara examined, the war procedures and weapons created a very different model in Europe. It is seen that the armies have achieved great success in the süper-fast battlefield which was gained because of their combat strategies and horses. The selection of the Roman Empire and the Western Huns as the model of the study was choses because of the different paths they followed in the military field.