Montreal çocuk hastanesi beslenme ölçeğinin geçerlik ve güvenirliği
The montreal children's hospi̇tal – feedi̇ng scale a vali̇di̇ty and reli̇abi̇li̇ty
- Tez No: 616208
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY MANAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: pre-school, child, nutrition, inadequate nutrition, malnutrition, eating disorders
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmanın amacı The Montreal Chıldren's Hospital – Feeding Scale (Montreal Çocuk Hastanesi Beslenme Ölçeği)'nin Türkçe versiyonunu, psikometrik özelliklerini, faktör yapısını ve ölçeğin iç tutarlılığını değerlendirmek ve geçerliliğini belirlemektir. Araştırmaya önce 200 ebeveyn ile başlanmış fakat test tekrar test sırasındaki kayıplar nedeniyle 166 ebeveyn ile tamamlanmıştır. Çalışmada örneklem seçimi yapılmayarak araştırmaya katılmayı kabul eden ebeveynler ile çalışma yapılmıştır. Çalışmaya kabul eden ebeveynlerin çocuklarının %53,6'sı kız, %46,4'ünü erkek çocukları oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Aile Soru Formu (14 madde)”ve“Montreal Çocuk Hastanesi Beslenme Ölçeği (14 madde)”kullanılmıştır. Montreal Çocuk Hastanesi Beslenme Ölçeğinin 14 maddesi faktör analizinde çalışılmıştır. Ölçeğin bulunan maddelerin faktör yükleri 0.30'un üzerinde aynı zamanda açıklanan varyans toplam Montreal Çocuk Hastanesi Beslenme Ölçeği için %34.598'dir. Bundan dolayı bu süreçte ölçeğin hiçbir maddesi ölçekten çıkarılmamıştır ve ölçeğin orjinali gibi tek alt boyutlu olarak kabul edilmiştir. Montreal Çocuk Hastanesi Beslenme Ölçeğine ait modelin uygunluğunu analiz etmek amacıyla farklı indekslerden faydalanılmıştır. Bunlardan; x2/SD değeri 1.88, GFI 0.97, AGFI 0.95, CFI 1.00, RMSEA 0.073 ve SRMR 0.071 olarak tespit edilmiştir. İlgili uyum indeks değerlerinin tümü istenilen aralıkta bulunmuştur. Montreal Çocuk Hastanesi Beslenme Ölçeği Cronbach α katsayısı 0.838 olup, ölçeğin tüm maddelerine yönelik madde toplam korelasyon değerleri pozitif değerde bulunmuştur. The Montreal Chıldren's Hospital – Feeding Scale'in Türkçe versiyonu iyi bir yapıya ve geçerliliğe sahiptir. Çalışmada çıkan sonuçlara göre ölçeğin Türkiye'de yapılacak olan çalışmalarda kullanılması uygundur. Anahtar Sözcükler: Okul Öncesi, Çocuk, Beslenme, Yetersiz Beslenme, Dengesiz Beslenme, Yeme Bozuklukları.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate and validate Turkish version, psychometric features of The Feeding Scale - Montreal Children's Hospital. The study started with 200 participants, but it was completed with 166 participants because of the decrements during testing. Study has been done with parents who have accepted to being participant in the study by not sampling. 53.6% of the children of the parents who accepted the study were girls and 46.4% of them were boys.“Family Questionary Form (14 items)”and "The Montreal Children's Hospital- Feeding Scale (14 items) are used as data collection device. It has been studied on factor analysis of 14 items of The Montreal Children's Hospital Feeding Scale. It is determined that factor loads of all items of the scale were above 0.30 and the explained variance was found to be 34.598%. Therefore, no items were removed from the scale at this stage and a single sub-dimensional structure was accepted. Several indexes have been used to examine the conformity of the Montreal Children's Hospital Nutrition Scale model. One of these; specification of x2 / SD has been determined as 1.88, GFI 0.97, AGFI 0.95, CFI 1.00, RMSEA 0.073, and SRMR 0.071. All related index values have been found to be in the desired range. Montreal Children's Hospital-Feeding Scale The Cronbach α coefficient is 0.838, and item-total correlation values for all items of the scale has been found as positive. The Turkish version of The Montreal Children's Hospital - Feeding Scale has a good structure and validity. According to the results of the scale, it is suitable for using in the researches to be conducted in Turkey.