Koklear implant kullanan çocuklarda müzikal duygulanımın değerlendirilmesi
Assessment of musical appreciation in children with Cochlear i̇mplant
  1. Tez No: 573331
  2. Yazar: İREM DÜŞÜNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear İmplant, Müzikal Duygulanım, Okul Çağı Dil Gelişimi, MEİ, TODİL, Cochlear Implant, School-aged Language Development, Musical Appreciation, Children, TOLD-P4, MEİ
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Koklear implant, işitme kayıplıların konuşma algısını ve üretimini geliştirmek üzerine dizayn edilmiş bir işitme aracıdır. Koklear implantasyon sonrası artan beklentiler doğrultusunda koklear implant performansının değerlendirilmesi ve kullanıcıların uygun eğitim programına dahil edilmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmada, koklear implant kullanan çocuklarda müzikal duygulanımın değerlendirilmesi ve müzikal duygulanımla dil gelişimi arasındaki ilişkinin değerlendirilip karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 6 ile 9 yaş arasında, koklear implant kullanıcısı 26 çocuk araştırma grubu, normal işitmeye sahip 26 çocuk ise kontrol grubu olmak üzere toplam 52 çocuk yer almıştır. Katılımcılara dil gelişimlerini değerlendirmek için“ Türkçe Okul Çağı Dil Gelişim Testi (TODİL)”ve müzikal duygulanımı değerlendirmek için“Montreal Emotion İdentification Test (MEİ)”uygulanmıştır. Değerlendirme kriterlerinde TODİL için tüm alt testlerin indeks ve bileşke performans puanları; MEİ için tüm koşullarda doğruluk yüzdesi belirlenmiştir. Çalışma sonucunda araştırma grubunun tüm koşullarda müzikal duygulanım doğruluk yüzdesi ve TODİLin tüm alt test indeks ve bileşke performans puanları kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük elde edilmiştir. Koklear implant kullanıcılarının mutlu melodilerde doğruluk oranı üzgün melodilere kıyasla daha yüksek elde edilmiştir. Müzikal duygulanım ile dil gelişiminin dinleme bileşke performans puanı arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ulaştığımız sonuçlar koklear implant performansını değerlendirmesi için kaba motor, ince motor, duyusal entegrasyon, bilişsel durum gibi diğer genel gelişim alanlarıyla birlikte konuşma ve dil gelişiminin yanı sıra müzikal algı ve müzikal duygulanımın da değerlendirilmesinin ve implantasyon sonrası eğitim programlarında müzikal algı ve duygulanıma spesifik gelişim sağlayacak eğitim programlarının da genel eğitim programlarıyla entegre biçimde uygulanmasının yararlı olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
A cochlear implant is a hearing aid designed to improve speech perception and production of people with hearing loss. Evaluation of cochlear implant performance and inclusion of users in an appropriate training program is crucial. The main purpose of this study is to assessment musical appreciation in children with cochlear implants and to compare the relationship between musical appreciation and language development. In our study, 26 children with cochlear implant users as research group and 26 children with normal hearing as control group a total of 52 between the ages of 6 and 9 children were included in the study.“Turkish version of ”Test of Language Development Primary Fourth edition (TOLD-P4)“ was used to assess language development and ”Montreal Emotion Identification Test (MEI)" was used to assess musical appreciation. In the evaluation criteria, index and combined performance scores of all sub-tests for TODİL and accuracy percentage in all conditions for MEI were determined. As a result of the study, the percentage of musical appreciation accuracy and TODIL all subtest index and combined performance scores of the research group were significantly lower than the control group in all conditions. The accuracy rate of cochlear implant users in happy melodies was higher than sad melodies. There was a significant relationship between musical appreciation and listening skills performance score of language development. Our results showed that evaluation of cochlear implant performance would be beneficial in evaluation of musical perception and musical appreciation as well as speech and language development along with other general development areas such as gross motor, fine motor, sensory integration, and cognitive status. In post-implantation education programs, it is recommended that education programs that provide specific development to musical perception and musical appreciation should be integrated with general education programs.