68 numaralı Ayıntâb Şer'îyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H. 1129–1130 / M. 1718 - 1718 s. 357-537)
The transcription and evaluation of Ayintâb Sharia Court Registry numbered 68 (H. 1129-1130 / Ad. 1717-1718 pages 357-537)
- Tez No: 616248
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KIVRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Şer'îyye Sicili, Kadı, Mahkeme, Gaziantep, Sharia Court Registry, Kadi, Court
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 372
Özet
Şer'îyye sicilleri, Osmanlı tarihini doğru okuyabilmek ve geleceğe aktarmak için başvurulması gereken en önemli kaynaklardan biridir. Kadı Sicilleri de denilen bu defterlere yerel mahkemelerde alınan kararlar, merkezden gelen emir ve fermanlar, buyruldu, berat vs. gibi önemli bilgiler kaydedilmektedir. Belli yerlere ait ayrı ayrı tutulan bu belgeler, özellikle yerel tarih çalışmalarının vazgeçilmez kaynaklarından olup bunların transkriptleri yapılmaya çalışılmaktadır. Osmanlı tarihinin derinlemesine incelenmesi ve araştırılması açısından önemli bir kaynaktır. Maraş Vilayeti'ne bağlı bir sancak olan Ayıntâb'a ait 174 adet Şer'îyye Sicili bulunmaktadır. Buna göre; Gaziantep'e ait ilk defter H.938 / M.1531–1532 tarihlidir. En son defter ise H. 1327 / M. 1909–1910 tarihlidir. Hicri 1129-1130 (M. 1717-1718) tarihli, 68 Numaralı Ayıntâb Şer'îyye Sicili toplam 537 sayfadan oluşmaktadır. Bu çalışmamızda XVIII. yüzyılın ilk çeyreğinde genelde Osmanlı özelde ise Ayıntâb'ın içerisinde bulunduğu sosyal, iktisadi, siyasi, fiziki ve kültürel ahval bir nebzede olsa aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Şer'îyye registers are one of the most important sources to be used in order to read the Ottoman history correctly and to transfer it to the future. Decisions taken in the local courts, orders and edicts coming from the headquarters, orders, berats etc. important information such as these documents, which are kept separately from certain places, are an indispensable source of local history studies and their transcripts are being made. It is an important resource for the in-depth study and research of Ottoman history There are 174 Sharia Registers belonging to Ayıntâb which is a banner of Aleppo Province. According to this; The first book belonging to Gaziantep is H.938 / M.1531–1532. The last book is dated H. 1327 / M. 1909-1910. Hijri 1129-1130 (M. 1717-1718) dated, number 68 Ayıntâb Şer'îyye Register consists of a total of 537 pages. In this study, XVIII. ın the first quarter of the century, the Ottoman Empire in general and Ayıntâb's social, economic, political, physical and cultural backgrounds were tried to be illuminated.