Mütekaddimûn ve Müteahhirûn Dönemi müfessirlerinin ortaya koydukları tefsir kurallarının mukayesesi -Taberî ve Alûsî örneği-
Comparison of the tafsir rules Said by the the Qoran commentators of the previous and next term -sample of Taberî and Alûsî-
  1. Tez No: 616261
  2. Yazar: MOUSTAPHA SOUMAHORO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HACIMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılık, kaideler, tefsir, mukayese, tercih etme, problem, mütekaddimûn âlimleri, müteahhirûn âlimleri, Difference, rules, commentary, comparison, preference, previous scholars, subsequent scholars
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
“Mütekaddimûn ve Müteahhirûn Dönemi Müfessirlerinin Ortaya Koydukları Tefsir Kurallarının Mukayesesi”adlı bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tez konusuna ilişkin temel tanımlamalar ve değerlendirmesini yapacağımız konularla alakalı farklı görüşler ele alınmaktadır. İkinci bölümde ise Taberî ve Âlûsî'nin bakış açılarına göre tefsir kaidelerinin uygulanma keyfiyeti ortaya konulmaktadır. Bu çalışmada her iki müfessirin, Kur'an ayetlerini tefsir kaideleri temelinde yorumlamaları, söz konusu tefsir kaidelerini kabul eden diğer bazı müfessirlerin de teyidiyle birlikte değerlendirilmektedir. Teyitlere ise karşılaştırma yapıldıktan sonra yer verilmekte ve böylelikle Taberî ve Âlûsî'nin bu alandaki bilimsel kudret ve yetkinlikleri de isbat edilmiş olunmaktadır. Yanı sıra, tefsir kaidelerinin her bir müfessir için vazgeçilmez derecede öneme haiz olduğu da net biçimde ortaya çıkmış olacaktır. Bu çalışmayla ayrıca yapılmak istenilen, tefsir kaidelerinin Arap Dili, nahvi ve belâgatı gibi pek çok ilimden yararlanılarak oluşturulduğunu tespit etmenin yanı sıra, her bir tefsirin, tefsir kaideleri açısından kendine has meziyetleri olduğunu ve bazı tefsir kaideleri Fıkıh Usulü ağırlıklı olurken, diğer bazılarının da kıraat ilmi ya da makâsıd ilmi gibi daha farklı ilimleri merkeze alarak oluştuğunu ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
This research that entitled "Comparıson of the tafsır rules said by the Qoran commentators of the previous and next term is a comparative model study, is divided into two parts, the first one is to talk about the basic definitions and mention the differences related to the subject we are dealing with. Then the second part is the application of explanatory rules between Tabari and Alusi based on the title as a model study, which relates to their point of view in the interpretation of the verses based on interpretive rules, with the support of the correct ones by the scholars who considered this rule and adopted, and this support when mentioning the summary after applied study. Thus, it is clear that the power and possession of science that distinguish the two great scientists (at-Tabari and al-Ȃlûsî), as well as the importance of the explanatory rules that no interpreter can do without. In addition to determinig that the tafsir bases were created by using many studies such as Arabic Language, Arabic Grammer and Its Retoric. This study also has its own virtues in terms of tafsir bases, while some tafsir bases have Jurisprudence predominance, while others do not have the knowledge of the Quran. The other aim of this study is to show that the tafsir bases were formed by taking different sciences such as 'Makâsıd science' into the center.