Vital beyazlatma ajanlarının üç farklı restorasyon materyalinin yüzey özellikleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluati̇on of the effects of vi̇tal bleachi̇ng agents on surface properti̇es of three restorati̇on materi̇als
- Tez No: 616273
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEYHMUS BAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Vital beyazlatma, restorasyon materyalleri, yüzey pürüzlülüğü, renk değişimi, Vital bleaching, restoration materials, surface roughness, colour change
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları, psikolojik rahatsızlıklara neden olabilen önemli sorunlardır. Farklı nedenlerle renk değiştirmiş dişlere, daha konservatif olması nedeniyle beyazlatma tedavileri çok sık yapılmaktadır. Beyazlatma tedavisi; renklenmenin tipi, lokalizasyonu ve derecesine bağlı olarak genelde hidrojen peroksit veya karbamit peroksit ile hem evde, hem de muayenehanede uygulanabilir. Yapılan çalışmalar; beyazlatma ajanının türü ve dozundaki farklılıkların, restorasyon materyallerinin yüzey pürüzlülüğü, rengi, bağlanma dayanımı ve mikrosızıntısı üzerine etkisini araştırmaktadır. Bu in-vitro çalışmanın amacı; karbamit peroksitli beyazlatma ajanlarının, 3 farklı restorasyon materyalinin (amalgam, CİS ve kompozit rezin) fiziksel özellikleri üzerinde meydana getirebileceği etkilerin incelenerek değerlendirilmesidir. Araştırmamızda, standart steril polietilen tüpler içerisinde, üretici firma önerileri doğrultusunda hazırlanan materyaller (toplam 99 adet); 10 adet amalgam, 10 adet CİS ve 10 adet kompozit rezin içeren 30'arlı 3 üç eşit gruba her biri farklı bir test cihazında (1.grup: profilometre, 2.grup: AFM 3. Grup: spektrofotometre) incelenmek üzere rastgele ayrıldı. Geriye kalan toplam 9 örnek, SEM çalışması yapmak üzere 4. grupta toplandı. Örnekleri saklamak üzere yapay tükürük solüsyonu kullanıldı. İlk ölçümlerin ardından, günde 6 saat olmak üzere toplam 14 gün süreyle beyazlatma işlemi için %16'lık karbamit peroksit (Opalescence PF) ile muamele edildi. 14. günün sonunda tüm örneklerin yüzey pürüzlülüğü ile renk ölçümleri aynı cihazlarla son kez tekrarlanıp, veriler kaydedildi. Yapılan istatistiksel analizler sonucu; restorasyon örneklerinin tümünde beyazlatma tedavisinden sonra yüzey pürüzlülüğü (Ra-µm ve Ra-nm) ve renk değişim (ΔΕ) değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttığı belirlendi. En az renk değişimi kompozit rezinde izlendi. SEM incelemelerinde, amalgam ve kompozitte yüzey değişikliği belirgin görülmezken, CİS yüzeyinde belirgin değişikliğin yanında, mikro çatlaklar oluştuğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Shape and colour defects of the teeth are important problems that may lead psychological disorders. Because of the reason that it is more conservative, bleaching treatments are more commonly applied for those teeth that were altered their colour for various reasons. Bleaching treatment with generally using hydrogen peroxide or carbamide peroxide can be applied at both home and clinic depending on the type of colouring , localization and degree. Conducting studies are investigating the effects of bleacing agent's type and dose difference on surface roughness, colour, bond strength and micro leakage of the restoration materials. The purpose of this in-vitro study is to evaluate the effects of carbamide peroxide containing bleaching agents on physical properties of three different restoration materials (amalgam, CİS, composite resin) by investigating. In this research, materials that prepared under suggestion of manufacturer company (total 99 pieces) were filled into the standart sterile polyethylene tubes and were seperated randomly 3 groups of 30 samples (10 pieces of amalgam, 10 pieces of CİS and 10 pieces composite resin) to investigate in different test devices ( 1. Group: profilometer, 2. Group: AFM, 3. Group: spectrophotometer) Remaining 9 samples were assembled together as 4. Group for conducting SEM analysis. Artificial saliva was applied to keep the samples. After first measurement was done, for bleaching process %16 of carbamide peroxide solution (Opalescence PF) was treated 6 hours a day for 14 days. Surface roughness and colour measurements of all samples were investigated again with same test devices after that 14 days and the obtained results were recorded. As a result of conducting statistical analyses, it is observed that the surface roughness (Ra - µm and Ra – nm) and colour alteration (ΔE) values of all the restoration samples were increased statistically significant after bleaching treatment was done. The least colour alteration is observed on composite resin. While there is no significant surface change for amalgam and composite resin observed for SEM analyses, dramatic changes in CİS surface even the occurance of microcracks were observed.