Kalsiyum, hidroksiapatit ve flor içeren diş beyazlatma ajanlarının diş hassasiyeti ve beyazlatma etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of tooth bleaching agents containing calcium, hydroxyapatite and fluoride on tooth sensitivity and whitening
- Tez No: 970468
- Danışmanlar: PROF. DR. SOLEY ARSLAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Beyazlık İndeksi, Diş Hassasiyeti, Hidrojen Peroksit, Renk Değişimi, Vital Beyazlatma, Color Change, Hydrogen Peroxide, Tooth Sensitivity, Vital Bleaching, Whitening Index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, kalsiyum, hidroksiapatit ve flor içeren hidrojen peroksit bazlı beyazlatma ajanlarının renk değişimine ve beyazlatma sonrası oluşan diş hassasiyetine etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya 18-50 yaş aralığında 60 hasta dahil edildi ve hastalar rastgele üç gruba ayrıldı. Grup A'ya %40 hidrojen peroksit içeren Opalescence Boost, Grup B'ye %35 hidrojen peroksit içeren Whiteness HP Blue, Grup C'ye %18 hidrojen peroksit içeren Biowhiten ProOffice PowerHP uygulandı. Hastalardan işlem öncesinde, işlemden hemen sonra, 1. hafta, 2. hafta, 4. hafta, 8. hafta, 16. hafta, 6. ay ve 1. yılda olmak üzere tüm kontrollerde renk ölçümü ve hassasiyet değerlendirmesi yapıldı. Tüm gruplar ΔE00 değerleri açısından değerlendirildiğinde beyazlatmadan hemen sonraki ölçüm dışında tüm değerler iyi ve çok iyi etki aralığında bulunmuştur (1,8<ΔE00≤5,4). Ayrıca her bir zaman diliminde ΔWID değerleri açısından 2. hafta, 1. ay ve 1. yıl sonunda gruplar arasında anlamlı fark görülmezken diğer zaman dilimlerinde gruplar arasında anlamlı fark görülmüştür. Tüm gruplar ΔWID değerleri açısından değerlendirildiğinde beyazlatmadan hemen sonraki ölçüm dışında bütün gruplarda ΔWID değerleri iyi ve mükemmel etkinlik aralığında bulunmuştur (4,57<ΔWID <8,95). Çalışmamızda beyazlatma sonrası, 1. hafta ve 2. ay zaman dilimlerinde grupların ΔL değerleri arasında anlamlı fark varken diğer zaman dilimlerinde gruplar arasında fark görülmemiştir. Gruplara göre her bir zamanda Δa değerlerinin karşılaştırılması yapıldığında 6. ay dışında diğer zaman aralıklarında gruplar arasında anlamlı fark görülmemiştir. Yine gruplara göre her bir zamanda Δb değerlerinin karşılaştırılması yapıldığında tedaviden hemen sonra, 2. hafta ve 1. yıl dışında diğer zaman aralıklarında gruplar arasında anlamlı fark görülmüştür. Hassasiyet değerlendirmemizde işlemden hemen sonraki NRS skorları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilirken diğer zaman aralıklarında anlamlı fark görülmemiştir. Bu çalışmada memnuniyet skorları açısından gruplar arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Tüm gruplarda yapılan beyazlatma işleminin hastaların bu tedaviden olan beklentilerini karşıladığı belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of hydrogen peroxide-based bleaching agents containing calcium, hydroxyapatite, and fluoride on color change and tooth sensitivity after bleaching. Sixty patients aged between 18 and 50 years were included in the study and randomly divided into three groups. Opalescence Boost containing 40% hydrogen peroxide was applied to Group A, Whiteness HP Blue containing 35% hydrogen peroxide to Group B, and Biowhiten ProOffice PowerHP containing 18% hydrogen peroxide to Group C. Color measurements and sensitivity assessments were performed at the baseline, immediately after the procedure and 1-2-4-8-16 weeks, 6 months and 1 year later. When all groups were evaluated in terms of ΔE00 values, all measurements except the immediate post-bleaching values were within the good and very good effect range (1.8 <ΔE00≤5.4). In addition, regarding the ΔWID values, no significant difference was observed among the groups at second week, first month, and first year, while significant differences were found at the other period control checks. When all groups were evaluated in terms of ΔWID values, except for the immediate post-bleaching measurement, all groups were within the good and excellent effectiveness range (4.57 <ΔWID <8.95). In our study, there was a significant difference among the groups in terms of ΔL values at first week and second month, while no difference was observed at the other period control checks. When Δa values were compared according to the groups at each time interval, a significant difference was found only at 6th month. When Δb values were compared according to the groups, significant differences were found at all time intervals except immediately after treatment, second week, and first year. In our sensitivity evaluation, a statistically significant difference was detected among the groups in terms of NRS scores immediately after the procedure, while no significant difference was observed at the other period control checks. In this study, no significant difference was observed among the groups in terms of satisfaction scores. It was indicated that the bleaching treatment in all groups met the expectations of the patients.