Kariyer yönetimin örgütsel bağlılığa etkisi: Beltaş A.Ş üzerine bir uygulama (Denizli örneği)
- Tez No: 616274
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASIM YÜZBAŞIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer yönetim, kariyer planlama, örgütsel bağlılık, duygusal bağlılık, devam bağlılığı, Career management, Career planning, Organizational commitment, Affective commitment, Continuance commitment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET KARİYER YÖNETİMİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ: BELTAŞ A.Ş ÜZERİNE BİR UYGULAMA (DENİZLİ ÖRNEĞİ) SANCAR, İlhan Yüksek Lisans, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Asım YÜZBAŞIOĞLU Nisan 2015, 139 Sayfa Örgütlerde artan rekabet ortamında devamlılığı sağlayabilmek amacıyla, verimliliği değişkenlikler içeren en büyük faktörün insan unsurunu etkili bir şekilde kullanabilmek gerekir. Örgütlerin temel çekirdeği insan olduğu gerçeği motivasyon, işgören memnuniyeti, iş tatmini, kariyer yönetimi ve örgütsel bağlılık gibi kavramları önemli hale getirmektedir. Bu kavramların birbiri ile olan ilişkisinin saptanması, örgütün amaçları ve politikalarının belirlenmesinde etkili olur. Bir örgütte çalışmak isteyen birey ücret, işgüvenliği gibi konular artık tatmin etmemekte ve kariyer hedeflerini gerçekleştirebiliecekleri ortamda bulunmak istemektedirler. Bu gelişme, işletmeleri çalışanlarına kariyer fırsatları sunmakla birlikte, verimlilik artışı da sağlamayı hedeflemektedir. Rekabet ortamı ve hızla değişen ekonomik şartlar örgütleri iş görenleri örgütte tutmaya yönelik yapılanmaya doğru itmektedir. Örgüt- işgören arasındaki oluşan bu bağlılık işgörenin örgüte karşı hissettiği gücü ifade etmektedir. Bu alanda yapılan birçok çalışmada örgütsel bağlılık duygusunun örgütsel performansı olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Bu çalışmada, kariyer yönetim uygulamalarının örgütsel bağlılık ile ilişkisi araştırılmıştır. Denizli merkezinde bulunan Denizli Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Belediye İktisadi Teşekkül'ü olan Beltaş A.Ş şirketi bünyesinde bulunan işletmeler ve bağlı hizmet sınıflarnda örnek olay çalışması yapılmış, kariyer yönetim uygulamaları – örgütsel bağlılık arasındaki ilişki incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF CAREER MANAGEMENT TO ORGANIZATIONAL COMMITMENT: AN APPLICATION ON BELTAS AS (DENİZLİ SAMPLE) SANCAR, İlhan Master, Department of Management Thesis Supervisor: Assist. Professor Asım YÜZBAŞIOĞLU April 2015, 139 Pages The human capital is the most important factor whose efficiency and contribution is critical to organizations in order to provide continuity in the organizations that are operating in an increasingly competitive environment. Due to the fact that the basic core of the organizations is human resources, concepts such as motivation, employee satisfaction, job satisfaction, career management and organizational commitment are becoming more and more important. Determination of the relationship with each of these concepts becomes effective in determining the organization's objectives and policies. The core issues such as wage and job security no longer the sole determinants individuals but besides these. This development provides an increased efficiency by making the companies provide career opportunities to its employees. Thus, the individual who achieves his/her career goals becomes an employee that organizations can depend on. Economic conditions change rapidly and increase competition exponentialy that force the organizations to reform themselves for keeping employees in the organizations. The dependency forming between the organization and employee represents the power that the employee feels responsible for the organization. It is shown in many studies that the organizational commitment affects employee performance positively. The relationship between organizational commitment and career management practices was analyzed in this study. The case studies were made in services and concessions of Beltaş Inc., which has Municipality Economic Organization, in Denizli Municipality located in the center of Denizli and The relationship between organizational commitment and career management practices was analyzed.