Güreşçilerde yaralanma riski ile postür arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between risk of injury and posture in wrestlers
- Tez No: 616383
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİYE ÜN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Hareket Analizi, Güreş, Postür, Yaralanma Riski, Functional movement screen, Injury risk, Posture, Wrestling
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, güreşçilerde yaralanma riski ile postür arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla planlandı. Çalışmaya yaş ortalaması 20.2±4.6 yıl olan 30'u grekoromen ve 38'i serbest stil olmak üzere 68 gönüllü erkek güreşçi dâhil edildi. Sporcuların omurga postürü ve esnekliği Idiag M360® marka Spinal Mouse (SM) cihazı ile ayakta durma pozisyonunda ölçülürken genel vücut postür ölçümü New York Postür Analiz Yöntemi (NYPAY) ile anteriordan ve lateralden yapıldı. Sporcuların yaralanma riskleri ise yedi temel hareket paterninden oluşan Fonksiyonel Hareket Analizi (FHA) ile değerlendirildi. Çalışma sonucunda FHA alt parametrelerinden derin çömelme ile SM alt parametrelerinden lumbar eğrilik ve NYPAY toplam skoru arasında zayıf düzeyde ilişki bulundu (ρ=-0.265 - 0.297; p0.05). Güreşçilerde özellikle kolumna vertebraliste görülen postüral sapmalar üst ve alt ekstremitelerde biyomekaniksel dizilimi bozarak eklemlerin doğru açılarda artrokinematik ve osteokinematik hareketleri gerçekleştirememesine neden olup güreşçilerin yaralanma riskini artırmaktadır. Güreşçilerin genel vücut postürlerinin değerlendirilip takip edilmesi, yaralanmaların tespiti ve önlenmesinde fizyoterapistlerin koruyucu bir rol üstleneceklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to investigate the relationship between the risk of injury and posture in wrestlers.The study included 68 male (30 greco-roman and 38 freestyle) wrestlers with a mean age of 20.2±4.6 years. The spine posture and flexibility of the athletes were measured during standing position with the Idiag M360® brand Spinal Mouse (SM), while the overall body posture was measured from the anterior and lateral sides using the New York Posture Analysis Method (NYPAM). Injury risks of the athletes were evaluated by Functional Movement Screen (FMS) which was consisting of seven basic movement patterns. As a result of the study, there was a weak correlation between deep squat among FMS sub-parameters and lumbar curvature among SM sub-parameters and NYPAY total score (ρ=-0.265 - 0.297; p0.05). Postural deviations in wrestlers especially in the columna vertebralis disrupt the biomechanical alignment of the upper and lower extremities, causing the joints to fail to perform arthrokinematic and osteokinematic movements at the appropriate angles, increasing the risk of injury to the wrestlers. In conclusion, evaluating and monitoring general body postures of wrestlers shows that physiotherapists will play a protective role in the detection and prevention of injuries.