Ceza hukukunda nefret ve ayrımcılık
Hate and discrimination in criminal law
- Tez No: 616386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ AYGÜN EŞİTLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Nefret, ayrımcılık, ayrımcılık yasağı, eşitlik, ayırımcılık suçu, nefret suçu, nefret ve ayırımcılık suçu, Hatred, discrimination, prohibition of discrimination, the crime of discrimination, hate crime, the crime of hatred and discrimination
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Ceza Hukukunda Nefret ve Ayrımcılık konulu yüksek lisans tezimiz, dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, nefret ve ayrımcılık kavramları ile eşitlik ve ayrımcılık çeşitleri incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde nefret suçu ve ayrımcılık suçu ve mukayeseli hukukta yer alan bu suçlara ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. İkinci bölümde, ayrımcılık yasağına ilişkin uluslararası sözleşmelerde yer alan hükümler incelenmiştir. Ayrımcılık, uluslararası düzeyde mücadele edilmesi gereken bir konu olması nedeniyle, Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın ve Avrupa Konseyi'nin taraf olduğu ayrımcılığı yasaklayan birçok uluslararası sözleşme bulunmaktadır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde, ulusal mevzuatta ayrımcılık yasağına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesi birbirlerini tamamlar nitelikte ilkelerdir. Bu nedenle başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile korunan eşitlik ilkesi ve ayrımcılığı anayasal boyutta yasaklayan ilkeler ile diğer kanunlarda yer alan ayrımcılık karşıtı düzenlemeler incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 122. maddesinde düzenlenen“Nefret ve Ayırımcılık Suçu”unsurlarına ayrılarak ayrıntılı olarak inceleme konusu yapılmıştır. Kanunda yapılan değişiklik neticesinde bu suçun yalnızca nefret saiki ile işlenebilmesi suçun hukuki mahiyetini değiştirmiştir. Bu nedenle güncel düzenlemenin nefret suçları ve ayrımcılık suçları ile ilişkisi ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The master thesis on Hate and Discrimination in Criminal Law consists of four main sections. In the first part, the concepst of hate and dicrimination and types of equality and discrimination are examined. In addition, this section includes regulations on hate crime and discrimination crime and these crimes in comparative law. In the second part, the provisions in the international conventions on non-discrimination are examined. Since discrimination is an issue to be be tackled at the international level, there are many international conventions that prohibit discrimination to which the United Nations Organization and the Council of Europe are parties. In the third part of our study, regulations on the prohibition of discrimination are included in the national legislation. The prohibition of discrimination and the principle of equality are complementary principles. Therefore, in particular the principle of equality protected by the Constitution of the Republic of Turkey and anti- discrimination regulations prohibiting discrimination in constitutional dimension with the principles contained in other laws are. In the fourth section, the subject of detailed investigation was made by dividing into the items of“Hate and Discrimination Crime”, which was regulated in the article 122 of the Turkish Penal Code No. 5237. As a result of the amendment to the law, the fact that this crime can only be committed with the hate motive has changed the legal nature of the crime. Therefore, the relationship between the current regulation and hate crimes and discrimination crimes has been tried to be revealed.