Öğretim üyelerinin algılarına göre yükseköğretımde toplam kalite yönetiminin değerlendirilmesi üzerine bir çalışma
A study on the evaluation of total quality management in higher education according to the perceptions of teaching members
  1. Tez No: 616470
  2. Yazar: SHAMKHAL ABBASALIYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL ÇETİNDERE FİLİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Yükseköğretimde Toplam Kalite Yönetimi, Quality, Total Quality Management, Total Quality Management in Higher Education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı yükseköğretimde toplam kalite yönetiminin değerlendirilmesi hakkında öğretim elemanlarının algıları ve bu algıların fakülte, akademik ünvan, cinsiyet ve mesleki kıdem değişkenine göre farklılık gösterip göstermediği incelemektir. Bu amaçla, toplam kalite yönetimine ve toplam kalite yönetiminin alt boyutlarına göre öğretim elemanlarının algıları değerlendirilmiştir. Bu çalışmada bir devlet üniversitesinde çalışan 248 öğretim üyesine anket soruları yöneltilerek veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS Statics 25 paket programı ile analiz edilmiştir. Öncelikle güvenirlik analizi yapılmış, demografik özelliklere göre frekans tabloları oluşturulmuştur. Daha sonra toplam kalite yönetimi uygulamalarının ve ölçeğin alt boyutlarına göre demografik özellikler kapsamında oluşan gruplardan farklılıklar değerlendirilmiştir. Bu farklılıkların; toplam kalite yönetiminin ve ölçeğin beş alt boyutun (müşteri beklentileri, iç müşteri ilişkilerini anlama ve bilgi edinme mekanizmaları, iç müşteri ilişkilerini destekleyici mekanizmalar, iç müşteri ilişkileri yönetimini engelleyen faktörler ve fakültedeki iç çevre-kültür) fakülte değişkenine göre ve ölçeğin 2 alt boyutunun (müşteri beklentileri ve fakültedeki iç çevre-kültür) akademik ünvan değişkenine göre 0.05 anlamlılık düzeyinde olduğu ortaya çıkmıştır. Akademik ünvana göre ortaya çıkan farklar Profesör ve Dr.Öğretim Üyesi arasındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the perceptions of faculty members about the evaluation of total quality management in higher education and whether these perceptions differ according to faculty, academic title, gender and professional seniority variable. For this purpose, perceptions of faculty members were of total quality management. In this study, data were obtained by asking questionnaire questions to 248 faculty members working at a public university. The data obtained were analysed with SPSS Statistics 25 package program. Firstly, reliability analysis was made and frequency tables were created according to demographic characteristics. Then, the differences between the groups formed within the scope of the demographic characteristics according to the sub-dimensions of the total quality managements practices and the scale were evaluated. These differences; it was revealed that the total quality management and the five sub-dimension of the scale (customer expectations, understanding internal customer relations and information acquisition mechanism, factors preventing internal customer relationship management and internal environment-culture in the faculty) were at the level of 0.05 significance according to the faculty variable and the two sub-dimensions of the scale (customer expectations and the internal environment-culture in the faculty) according to the academic title variable. The differences emerging according to academic title are between Professor and Doctor Faculty Member.