Mahmut Özay'ın hikâyelerinde yapı ve tema
Structure and theme in the stories of Mahmut Özay
- Tez No: 616486
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mahmut Özay, Hikâye, Yapı, Tema, Mahmut Özay, Story, Structure, Theme
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
“Mahmut Özay'ın Hikâyelerinde Yapı ve Tema”adlı bu çalışmanın amacı; yazarın hikâyelerinde hangi tema ve yapı unsurlarının kullanıldığını tespit etmek ve en çok hangi temaların işlendiğini belirlemektir. Birinci bölümde, Türk hikâyesinin tarihi ve gelişim süreci incelenmiş ve bu konuya dair bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise yazarın hayatı, sanatı ve mizacı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise hikâyelerinin tanıtımları yapıldıktan sonra eserler, olay örgüsü, kişiler, zaman, mekân, dil ve anlatım, bakış açısı şeklinde tasnif edilip incelenmiştir. Sonuç kısmında ise genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is Yapı Structure and Theme in Mahmut Özay's Stories; to determine which themes and structure elements are used in the stories of the author and to determine which themes are most commonly used. In the first chapter, the history and development process of the Turkish story is examined and information about this subject is given. In the second part, the author's life, art and temperament are discussed. In the third chapter, after the introduction of their stories, the works, the plot, the people, time, space, language and narration, are classified and examined in the form of perspective. In the conclusion part, a general evaluation was made.