FEMORAL ANTEVERSİYON, ASETABULAR ORYANTASYON VE KOMBİNE ANTEVERSİYONUNÜÇ BOYUTLU ANATOMİK MODELLEMELER İLE İNCELENMESİ
INVESTIGATION OF FEMORAL ANTEVERSION, ACETABULAR ORIENTATION AND COMBINED ANTEVERSION WITH THREE-DIMENSIONAL ANATOMICAL MODELLING
- Tez No: 989454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET ÖZAY SUBAŞI, DOÇ. DR. OĞUZHAN TANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Femoral anteversiyon, Asetabular anteversiyon, Asetabular inklinasyon, Kombine anteversiyon, Üç boyutlu görüntüleme, Femoral anteversion, Asetabular anteversion, Aseetabular inclination, Combined anteversion, Computer generated three-dimensional imaging
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tez çalışmamızın amacı; femoral anteversiyon, asetabular anteversiyon, asetabular inklinasyon, kombine anteversiyonun 2 boyutlu bilgisayarlı tomografi (BT) standart kesitleri ve 3 boyutlu BT modellemeleri üzerinden ölçüm sonuçlarını karşılaştırmak; çalışma grubumuzdaki bireylerde anatomik 3 boyutlu femoral anteversiyon, asetabular anteversiyon, asetabular inklinasyon, kombine anteversiyon değerlerini saptamak; cinsiyetler arasında ölçülen parametreler açısından fark olup olmadığını araştırmak; femoral anteversiyon ölçümünde kullanılan 2 farklı yöntemi (posterior kondiler aks- transepikondiler aks) 3 boyutlu BT modellemeler üzerinden yapılan ölçümlerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, hastanemiz radyoloji veri tabanında bulunan pelvis ve tüm alt ekstremitenin incelendiği bilgisayarlı tomografi görüntüleri içerisinden, 18-60 yaş arası, 100 erişkin (50 erkek ve 50 kadın) dahil edildi. Pelvis, femur veya kalçayı ilgilendiren kırıklar, geçirilmiş kalça cerrahileri, alt ekstremite düzeltici osteotomi öyküsü olanlar, tümör ya da enfeksiyon gibi alt ekstremite dizilimini bozacak patolojileri olanlar, incelenen tarafa uygulanmış kalça ya da diz protezi olanlar, 18 yaş altı ve 60 yaş üstü erişkinler, mevcut görüntülerinde diz ya da kalça osteoartriti bulunan erişkinler çalışma dışı bırakılmıştır. Tüm örneklemde yalnızca sağ femur ve sağ asetabulum incelenmiştir. Çalışmada yer alan erişkinlerin DICOM formatındaki pelvis ve alt ekstremite tomografi görüntüleri, Materialise MIMICS Research (Materialise, Leuven, Belçika) programına aktarıldı. Materialise MIMICS programı yardımıyla, tüm erişkinlerin pelvis ve sağ femurlarının 3 boyutlu modelleri, 200 – 2150 Hounsfield unit aralığında segmente edildi. 2 boyutlu ve 3 boyutlu açı ölçümleri Materalise 3-Matic Research (Materialise, Leuven, Belçika) programında gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda elde edilen veriler, IBM SPSS Statistics 25 (IBM, New York, Amerika Birleşik Devletleri) programı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma grubumuzda ortalama asetabular anteversiyon 2 boyutlu ölçümlerde 20,61° ± 6,06°, 3 boyutlu ölçümlerde 27,40° ± 7,39°; ortalama asetabular inklinasyon 2 boyutlu ölçümlerde 38,59° ± 4,07° , 3 boyutlu ölçümlerde 51,41° ± 5,65° ; femoral anteversiyon 2 boyutlu ölçümlerde 10,71° ± 7,75°, 3 boyutlu ölçümlerde 15,38° ± 8,29°; kombine anteversiyon 2 boyutlu ölçümlerde 31,33° ± 10,86°, 3 boyutlu ölçümlerde 42,78° ± 12,48° ; transepikondiler aksa göre femoral anteversiyon 3 boyutlu ölçümlerde 9,11° ± 8,32° bulunmuştur. Kadınlarda asetabular anteversiyon, femoral anteversiyon ve kombine anteversiyon erkeklerden yüksekti. Asetabular inklinasyon ise 3 boyutlu ölçümlerde erkeklerde kadınlardan yüksekti, 2 boyutlu ölçümlerde cinsiyet farkı yoktu. Asetabular anteversiyon ve asetabular inklinasyon açılarının 2 boyutlu ölçüm sonuçları ile 3 boyutlu ölçüm sonuçları arasında düşük düzeyde korelasyon bulunmuştur (sırası ile r = 0,426 ve r = 0,410). Kombine anteversiyonun 2 boyutlu ve 3 boyutlu ölçümleri arasında korelasyon orta düzeydeydi (r = 0,678). Femoral anteversiyonda ise 2 boyutlu ve 3 boyutlu ölçümler arasında yüksek düzeyde korelasyon saptanmıştır (r = 0,840). Femoral anteversiyonun posterior epikondiler aks ve transepikondiler aks referans alınarak ölçülen iki yöntemi arasında da korelasyon yüksek düzeydeydi (r = 0,946). Sonuç: Asetabular anteversiyon, asetabular inklinasyon ve kombine anteversiyon ölçümlerinde klasik 2 boyutlu BT kesitleri kullanılarak yapılan ölçümlerin doğal kalça anatomisini tam olarak yansıtmadığını düşünüyoruz, bu nedenle 3 boyutlu anatomik modeller üzerinden ölçüm yapılmasını öneriyoruz. Femoral anteversiyon ölçümünde literatürle uyumlu şekilde 2 boyutlu ve 3 boyutlu ölçüm yöntemleri arasında yüksek korelasyon saptamamıza rağmen iki yöntem arasındaki 4,66° ± 4,57° farkın klinik sonuçları etkileyip etkilemeyeceğini bilmiyoruz ve bu konunun yeni klinik çalışmalar ile değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle femoral anteversiyon ölçümünde de 3 boyutlu yöntemin daha uygun olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our thesis study is; to compare the measurement results of femoral anteversion, acetabular anteversion, acetabular inclination, combined anteversion on standard 2D CT sections and 3D CT modeling; To determine anatomical 3D femoral anteversion, acetabular anteversion, acetabular inclination and combined anteversion values in the individuals in our study group; To investigate whether there are differences in measured parameters between genders and to compare two different methods used in femoral anteversion measurement (posterior condylar axis-transepicondylar axis) with measurements made through 3D CT modeling. Materials and Methods: Our study included 100 adults (50 men and 50 women) between the ages of 18-60, from computed tomography images of the pelvis and the entire lower extremity in our hospital radiology database. Those with fractures involving the pelvis, femur or hip and who had previous hip surgeries, a history of lower extremity corrective osteotomy and with pathologies that may disrupt lower extremity alignment such as tumor or infection and with hip or knee prosthesis applied to the examined side, patients under 18 years of age and over 60 years of age and with knee or hip osteoarthritis in their existing images were excluded from the study. In the entire sample, only the right femur and right acetabulum were examined. Pelvis and lower extremity tomography images in DICOM format of the adults in the study were transferred to the Materialize MIMICS Research (Materialise, Leuven, Belgium) program. With the help of the Materialize MIMICS program, 3D models of the pelvis and right femur of all adults were segmented in the range of 200 – 2150 Hounsfield units. 2D and 3D angle measurements were performed in the Materalise 3-Matic Research program (Materialise, Leuven, Belgium). The data obtained in our study were evaluated with the IBM SPSS Statistics 25 (IBM, New York, United States) program. Results: In our study group, the mean acetabular anteversion was 20.61° ± 6.06° in 2- dimensional measurements and 27.40° ± 7.39° in 3-dimensional measurements; mean acetabular inclination was 38.59° ± 4.07° in 2-dimensional measurements, 51.41° ± 5.65° in 3- dimensional measurements; femoral anteversion 10.71° ± 7.75° in 2-dimensional measurements, 15.38° ± 8.29° in 3D measurements; combined anteversion 31.33° ± 10.86° in 2D measurements, 42.78° ± 12.48° in 3D measurements; Femoral anteversion relative to the transepicondylar axis was 9.11° ± 8.32° in 3D measurements. Acetabular anteversion, femoral anteversion and combined anteversion were higher in women than in men. Acetabular inclination was higher in men than women in 3-dimensional measurements, but there was no gender difference in 2-dimensional measurements. A low level of correlation was found between the 2D measurement results and the 3D measurement results of the acetabular anteversion and acetabular inclination angles (r = 0.426 and r = 0.410, respectively). The correlation between 2D and 3D measurements of combined anteversion was moderate (r = 0.678). In femoral anteversion, a high level of correlation was detected between 2-dimensional and 3-dimensional measurements (r = 0.840). The correlation between the two methods of measuring femoral anteversion using the posterior epicondylar axis and the transepicondylar axis as reference was also high (r = 0.946). Conclusion: We think that measurements made using classical 2D CT slices for acetabular anteversion, acetabular inclination and combined anteversion measurements do not fully reflect the natural hip anatomy, so we recommend making measurements using 3D anatomical models. Although we found a high correlation between 2-dimensional and 3- dimensional measurement methods in femoral anteversion measurement, consistent with the literature, we do not know whether the 4.66° ± 4.57° difference between the two methods will affect the clinical results and we think that this issue should be evaluated in new clinical studies. Therefore, we think that the 3-dimensional method would be more appropriate for femoral anteversion measurement.