Mitoz bölünme konusunu istasyon tekniği ile öğrenmenin öğrenci başarısına etkisini incelemek
Investigation of the effect of mitosis learning by station technique on student success
  1. Tez No: 616585
  2. Yazar: SENEM YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji eğitimi, Fen bilgisi öğretmen adayları, Mitoz bölünme, İstasyon tekniği. Temmuz, 2019, 78 sayfa, Biology education, Prospective science teachers, Mitosis division, Station technique. July, 2019, 78 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada; Fen bilgisi öğretmen adaylarının“mitoz bölünme konusunu”istasyon tekniği ile öğrenmenin öğrenci başarısına ve öğrenmede kalıcılığına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Günümüzde yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmeler; bireyin ve toplumun ihtiyaçlarını, öğretme ve öğrenme yaklaşımlarında meydana gelen değişim ve yenilikler bireyden beklenilen rolleri etkilemektedir. Bu değişimler sonucunda bireylerin bilgiyi üreten, problem çözebilen, eleştirel düşünen, kararlı, girişimci, iletişim becerilerine sahip olmaları beklenilmektedir. Bu amaçla bu çalışmada istasyon tekniği ile öğrenmenin öğrenci başarısına etkisi incelenmiştir. Bu araştırmanın örneklemini Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 2. sınıf öğrencilerinden 40 kişi oluşturmaktadır. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel araştırma modelinden, kontrol gruplu ön test- son test deseni kullanılmıştır. Çalışma nicel bir çalışma olup nitel verilerle desteklenmiştir. Nicel veri toplama aracı olarak fen ve teknolojiye karşı tutum ölçeği, biyoloji öğretimine karşı öz yeterlilik inanç ölçeği ve biyoloji başarı testi uygulanmıştır. Bunlara ek olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yapılandırılmış görüşme formu kullanarak nitel veriler elde edilmiştir. Çalışmada ilk olarak öğrencilerin fene ve biyolojiye karşı tutumlarını belirlemek amacıyla deney ve kontrol grubundaki öğrencilere fen ve teknolojiye karşı tutum ölçeği ile biyoloji öğretimine karşı öz yeterlilik inanç ölçeği uygulanmış ve her iki gruptaki öğrencilerin sonuçları da yüksek çıkmıştır.“Soğan kök hücrelerinde mitoz bölünmenin gözlenmesi”deneyi yaptırılarak“mitoz bölünme”konusu işlenmiştir. Konunun işlenmesinden sonra deney grubuna istasyon tekniği uygulanmıştır. Analizler sonucunda deney ve kontrol grubunun ön test ve son test başarı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Öğrenciler ile yapılan görüşme sonucunda istasyon tekniği ile öğrenmenin akılda kalıcılığa, yaparak yaşayarak öğrenme vb. durumlara katkı sağladığı öğrenciler tarafından ifade edilmiştir. Sonuç olarak; deney yaparak öğrenmeye ilave olarak istasyon yönteminin kullanılması öğretmen adaylarının konuyu zevkle öğrenmelerinde ve başarılarının artmasında etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; The aim of this study was to determine the effect of student teachers' learning on the subject of mitosis by station technique on student achievement and retention. Current scientific and technological developments; the needs of the individual and society, changes and innovations in teaching and learning approaches affect the roles expected from the individual. As a result of these changes, individuals are expected to have the skills of producing information, problem solving, critical thinking, determined, entrepreneurial and communication skills. In this study, the effect of learning with station technique on student achievement was investigated. The sample of this study consists of 40 students from the second grade students of the Science Teaching Department of Aksaray University Faculty of Education. In this research, pre-test and post-test design with control group, which is one of the quantitative research methods, was used as quasi-experimental research model. The study is a quantitative study supported by qualitative data. Attitude scale towards science and technology, self-efficacy belief scale against biology teaching and biology achievement test were applied as a quantitative data collection tool. In addition, qualitative data were obtained by using a structured interview form devel oped by there searcher.First of all, in order to determine students' attitudes towards science and biology, the attitude and science and technology attitude scale and the self-efficacy belief scale against biology teaching were applied to the students in the experimental and control groups and the results of both groups were high. Mit Mitosis division in onion stem cells gözlen experiment was conducted and“mitosis division”was studied. After processing of the subject station technique was applied to the experimental group. As a result of the analyzes, a statistically significant difference was found between the pretest and posttest success scores of the experimental and control groups. As a result of the interview with the students, learning with station technique is based on mind-keeping, learning by doing and so on. It has been expressed by the students contributed to situations. As a result; The use ofstation method in addition to learningby experiment has been effectivein preserviceteachers' learningwith pleasure andincreasing their success.