Yenidoğan yoğun bakımda görülen enfeksiyonlar, antibiyotik kullanımı ve bu antibiyotiklere karşı gelişen bakteri direnci
Infections in intensive care of newborn, antibiotic use and bacteric resistance against these antibiotics
  1. Tez No: 616596
  2. Yazar: SEDA ÇARTI ÖKTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN OTO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, direnç, enfeksiyon, prematür, yenidoğan, Antibiotic, resistance, infection, premature, newborn
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Son yıllarda neonatolojideki gelişmeler sayesinde, düşük doğum ağırlıklı prematüre bebekler yaşamakta ve bu bebekler uzun süre yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde izlenmektedir. Ancak uzun süreli yatış çeşitli komplikasyonları da beraberinde getirmektedir. Bu komplikayonların en önemlisi hastane enfeksiyonlarıdır. Özellikle yoğun bakım ünitesinde yatan bebekler bu hastane enfeksiyonları için diğer bebeklere göre daha fazla risk faktörleri taşımaktadır. Bu risk faktörlerinin en önemlileri düşük doğum ağırlığı, prematüre doğum, mekanik ventilatör ve kateter uygulamalarıdır. Van ilinde bulunan Özel Lokman Hekim Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde 2015-2018 tariheleri arasında yatan hastalar hastanenin bilgi işlem veri tabanından retrospektif olarak tarandı ve toplam 310 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, kateter durumları, mekanik ventilasyon durum ve süreleri, enfeksiyon durumları, hastanedeki yatış süreleri cerrahi işlem görüp görmeme durumları, en sık üreyen mikroorganizmalar, hastaların antibiyogram sonuçları, yıllara göre bebeklerde kullanılan antibiyotikler ve kullanım sonrası görülen enfeksiyon tipleri ve antibiyotiklere gösterilen direnç oranlarına incelendi. Çalışmamızda kan kültüründe en fazla üreyen patojen, sepsise neden olan Gr + Staphylococcus epidermidis'di (%57). Onu, Gr - Escherichia coli (% 11) ve Klebsiella (% 10) takip etmekteydi. İdrar kültüründe ise sırasıyla en fazla üreyen patojen E.coli (% 58), Staphylococcus epidermidis (% 13) ve Enterobacter'di (% 13). Gram negatif bakterilerin Levofloksasin, Moksifloksasin, İmipenem ve Vankomisin antibiyotiklerine direnç geliştirmediği ve genel olarak gram pozitif bakterilerin, gram negatif bakterilere göre daha düşük direnç gösterdikleri görülmektedir. Çalışmamızın sonuçları, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatmakta olan bebeklerin daha çok preterm-SGA'lı hastalardan oluştuğunu, hastaların yatış süresinin uzun olduğunu, kateter kullanımının ve enfeksiyon oranının oldukça fazla olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, due to advances in neonatology, premature babies with low birth weight have been living and these babies have been followed up in neonatal intensive care units for a long time. However, long-term hospitalization brings with it various complications. The most important of these complications are hospital infections. Especially infants in the intensive care unit carry more risk factors for these hospital infections than other infants. The most important of these risk factors are low birth weight, premature birth, mechanical ventilator and catheter applications. Patients hospitalized in the neonatal intensive care units of the Private Lokman Hekim Hospital in Van between 2015-2018 were retrospectively reviewed from the hospital's data processing database and a total of 310 patients were included in the study. Patients' demographic characteristics, catheter status, mechanical ventilation status, duration of infection, hospitalization periods, whether to undergo surgical treatment, the most common microorganisms, antibiogram results of patients, antibiotics used in infants by years and the type of infection and antibiotic resistance rates were viewed. In our study, Gr + Staphylococcus epidermidis (57%) was the most common pathogen in blood culture. Gr - Escherichia coli (11%) and Klebsiella (10%) followed. In urine culture, the most common pathogens were E.coli (58%), Staphylococcus epidermidis (13%) and Enterobacter (13%), respectively. It is seen that gram negative bacteria do not develop resistance to Levofloxacin, Moxifloxacin, Imipenem and Vancomycin antibiotics and it is seen that gram positive bacteria generally show lower resistance than gram negative bacteria. The results of our study show that infants hospitalized in neonatal intensive care units consist mostly of preterm-SGA patients, the duration of hospitalization is long, the catheter usage and infection rate is quite high.