Aydınlatma armatüründe malzeme seçiminin ışığa etkisi
In lighting luminaires effect of material selection on light
- Tez No: 685755
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİYE DAHİL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Işık, aydınlatma, armatür, görme, renk, Light, illumination, luminaire, vision, color
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 252
Özet
Dünyamız her geçen yıl daha da kalabalıklaşırken, enerji kaynaklarımız da aynı hızla azalmaya devam etmektedir. Dünya'mızın içerisinde bulunduğu Güneş Sistemi hakkında, Sistemin olası sorunları dile getiriliyor olsa da, Sistemin döngüsü durmaksızın devam etmektedir. Sürekli bu döngü içerisinde; Güneş, Dünya'mızın her yerini, farklı miktarlarda da olsa, hem aydınlatmakta hem de ısıtmaktadır. Aydınlatılmış nesneleri, görürüz. Biz bu Sistemin içerisinde, gündüz dinamik, gece uyku yoğunluklu durağan bir hayat yaşarız. Gözlerimiz, aydınlatılmış Dünya'mızın bütün güzelliklerini, bütün renklerini bize tanımlar. Gecenin karanlık zamanlarında ise gündüz kadar renkli olmasa da, çok güçlü hisler ile bizi uyarmaya devam etmektedir. Güneş ışığından yoksun yaşam alanlarının varlığı ile gündüz zamanlarının insan yaşamına yetmemesi, bu alan ve zamanların aydınlatılması gereğini ortaya çıkarmıştır. Geçmişten günümüze birçok malzeme ve aydınlatma aygıtları, ışık üretimi amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde ışık enerjisi ve aydınlatmayla en özdeşleşmiş enerji, elektrik enerjisidir. Elektrik enerjisi, ışık üretmede bizim birçok çözümler üretmemize yardımcı olmaktadır. Işık enerjisi elde edilirken, kendisiyle birlikte (özellikle ısı enerjisi) istenmeyen birçok enerjiyi de üretmektedir. Bu istenmeyen enerjileri bertaraf etmek, elde etmek istediğimiz ışık enerjisi verimliliğini azami miktarlara çıkarmak ve elde etmiş olduğumuz ışık enerjisini doğru yönlere yönlendirip azami verimlilikle kullanmak çok önemlidir. Bu önem ile ihtiyacımız olan aydınlatma aygıtlarını, mevcut teknolojik koşullarda azami verimliliklerde üretmek projemizin temel noktasıdır. Projemizde; ışık, aydınlatma, renk gibi temel kavramlar tarihçeleriyle tanımlanmıştır. Işık üretimi, ölçümü ve kontrolü ile ilgili bilgiler verilmiştir. Aydınlatma armatürü bileşenleri tanımlanmıştır. Tanımlanan bileşenlerin etkileri, testler ile raporlanarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
While our world is getting more crowded every year, our energy resources continue to decrease at the same speed. Even though potential problems of the System are mentioned about the Solar System in which our Earth is located, the cycle of the System continues unceasingly. In this continuous cycle; The sun illuminates and warms all parts of our Earth in different amounts. We see illuminated objects. Within this System, we live a dynamic day-time and a static life at night. Our eyes define all the beauties and colors of our enlightened Earth to us. In the dark times of the night, although it is not as colorful as the day, it continues to stimulate us with very strong feelings. The existence of living spaces devoid of sunlight and the inadequacy of daytime for human life have revealed the need to illuminate these areas and times. Many materials and lighting devices have been used for light production from past to present. Today, the most identified energy with light energy and illumination is electrical energy. Electrical energy helps us to produce many solutions in producing light. While light energy is obtained, it produces many unwanted energy with itself (especially heat energy). It is very important to eliminate these unwanted energies, to maximize the light energy efficiency we want to achieve, and to direct the light energy we have obtained in the right directions and use it with maximum efficiency. With this importance, it is the main point of our project to produce the lighting devices we need at maximum efficiency under current technological conditions. In our project; Basic concepts such as light, illumination and color have been defined with their history. Information on light production, measurement and control has been given. Lighting fixture components are defined. The effects of the identified components are reported and analyzed with tests.